Kasvustokuvausta Etelä-Pohjanmaalla

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Koptereiden suosio on viime aikoina hurjasti kasvanut niiden teknologian kehityksen myötä.

Kameran ottamista kuvista voidaan päätellä kasvuston tiheysvaihtelua.

Kamerakopteri, miehittämätön radio-ohjattava ilma-alus, drone, nelikopteri UAV ja niin edelleen. Vempaimelle on lukuisia eri nimiä ja virallisesta nimestä ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen. Koptereiden suosio on viime aikoina hurjasti kasvanut niiden teknologian kehityksen myötä. Harrastekäyttöön koptereita on nykyisin saatavissa järkevään hintaan.

Nelikopteria on helppo lentää ja hallita. Kokematon käyttäjäkin pystyy lentämään pienen opastuksen jälkeen. Kopteri sopii niin maisemien kuvaamiseen kuin kovaan ammattikäyttöönkin. Kopterin avulla pääsee näkemään ilmasta käsin oman kesämökin lisäksi pellolla olevaa kasvillisuutta ja sen vaihtelua. Pellolla tapahtuvasta työskentelystä voi ottaa kuvien lisäksi videokuvaa.

Kameran avulla saadaan yllättävän tarkkoja kuvia. Kameran avulla voidaan ottaa stillkuvia ja mallista riippuen jopa 4k videota. Kopterin kamera on vakautettu ja tarkkoja kuvia saadaan tuulisellakin kelillä. Kopterilla voidaan lentää automaattisesti sekä manuaalisesti. Manuaalisesti lentäminen on helppoa ja kun käsi irrotetaan ohjaimesta, jää kopteri leijumaan paikoilleen.

Kuluneen kesän aikana ympäri Etelä-Pohjamaata on kuvattu numikasvustoja. Kasvustojen välillä on ollut huimia vaihteluita eri tilojen ja alueiden välillä. Usein kasvuston tarkastelu pellon reunalta antaa hyvän kuvan kasvusta, mutta kun kasvustoa tarkastellaan ilmasta käsin, niin todellisuus voi olla ihan muuta.

Kopterin ottamista kuvista voidaan päätellä kasvuston yleiskuvaa. Kuvista on voidaan havaita kasvuston harvoja alueita, lannoituksen levityksen tasaisuutta, salaojien ja putkitettujen ojien kohdat, tiivistyneitä aluita ja vesitalousongelmasta kärsiviä aluita. Koperikuvaus soveltuu erinomaisesti isojen alueiden kuvaamiseen ja kartoittamiseen.

Nurmikasvustojen kuvaamiseen käyttämäni kopteri oli varustettu tavallisen kameran lisäksi lähi-infrapunakameralla. Kameran ottamista kuvista voidaan päätellä kasvuston tiheysvaihtelua. Vihreät alueet tarkoittavat tiheää nurmikasvustoa, keltainen harvaa kasvustoa ja punainen väri aukkopaikkaa.

Kuluneen kesän kuvaukset osittivat nelikopterin olevan loistava apuväline kasvustojen tarkkailuun. Havaintojen perusteella voidaan tehdä kohdennettuja hoitotoimenpiteitä lohkoille. Lentäminen oli mielenkiintoista ja helppoa hommaa pienen opastuksen jälkeen. Jos puhutaan täsmäviljelystä, niin nelikopteri on yksi tämän alan loistava apuväline.

Kaikkenkaikkiaan kopterikuvaus on mielenkiintoista ja helposti koukuttavaa puuhaa. Kuvauksen parissa saa vierähtämään päivän sun toisenkin.

Juho Kotala

Kesätyöntekijä

ProAgria Etelä-Pohjanmaa