Vila är en viktig del av trädgårdsproduktionen

2 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

För många företagare följer den ena arbetstoppen efter den andra.

Mansikka

Jordgubbsodlingen är nuförtiden ett toppenjobb. Säsongen inleds i god tid på vintern i växthus, varifrån man fortsätter odlingen i tunnlar och därefter på friland. Med hjälp av fiberduk och remonterande sorter kan man ännu förlänga jordgubbssäsongen så att man inte behöver se en enda jordgubbsfri dag under hela sommaren. Att styra den här helheten kräver verkliga experter.

Äppelodling är också ett toppenjobb idag. Man skördar sommar-, höst- och vintersorter i ett kvartal. Det följande kvartalet säljer man äpplen och beskär dem. Det tredje kvartalet odlar man äpplen. Vinteräppelskörden hålls i utmärkt skick i ULO-lager långt in till nästa vår. Också de som behärskar denna helhet är verkliga experter.

Men i detta skede en viktig anmärkning. De tidigare nämnda remonterande jordgubbarna och vinteräpplen är stora bedrägerier. Det finns inte en enda jordgubbsplanta som producerar jordgubbar året om eller ett enda äpple som på riktigt växter på vintern – utan också dessa växter behöver vila för att komma igen nästa säsong i god vigör. De experter som klarar av att styra de tidigare helheterna är inte några undantag, också alla professionella inom trädgårdsbranschen behöver vila. För många företagare följer den ena arbetstoppen efter den andra. Efter skördesäsongen börjar man kanske med vidareförädling och sedan följer i snabb takt den för många vidareförädlare viktiga högsäsongen, dvs julmarknaderna. Anställningen av arbetskraft för nästa säsong startar i många fall senaste genast efter julen och sedan börjar vårsäsongen för ett flertal odlare redan i mars.

Alla bör nu finna en lämplig tidpunkt för vila, då man håller semester från all odlingsverksamhet. Efter det kan man igen uppdatera nästa års odlingsplan och raskt ta sig an nästa odlingssäsong.

Sakkunnig i växtproduktion
trädgårdsagronom, AFM
ProAgria Etelä-Suomi