Ihme-nappia ei ole olemassa – henkilöstön johtaminen on jatkuvaa työtä

3 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

IHME-FRAMME hanke (Ihmisillä menestykseen) järjestää joka toinen kuukausi virtuaalikahvilan Teamsin välityksellä. Tapaamiset kestävät puoli tuntia ja niissä keskustellaan projektiin kuuluvasta ajankohtaisesta aiheesta. Torstaina 27. lokakuuta noin 10 henkilöä kokoontuivat kuuntelemaan, kun Anne Sigg, yritysjohtamisen sektorivastaava ProAgria Lantbrukssällskapetissa ja Bigro Ab:n henkilöstöpäällikö Jennifer Ivarsin keskustelivat johtamisesta.

Ihme Logo

IHME-FRAMME hanke (Ihmisillä menestykseen) järjestää joka toinen kuukausi virtuaalikahvilan Teamsin välityksellä. Tapaamiset kestävät puoli tuntia ja niissä keskustellaan projektiin kuuluvasta ajankohtaisesta aiheesta.

Bigro Ab:n perusti Jennifer Ivarsin isä Börje Ivars noin 30 vuotta sitten. Alunperin yhden henkilön yrityksestä se on kasvanut 70 työntekijän yritykseksi. Jennifer Ivars on aina itse tarvittaessa auttanut yrityksessä. Tällä hetkellä hän on työskennellyt noin kuusi vuotta henkilöstöpäällikkönä. Tehtävä, jossa hän viihtyy ja johon hän on kasvanut ajan myötä.

- Hoidan suurimman osan työntekijöitä koskevista asioista, uusien henkilöiden rekrytoinnista ja palkanlaskennasta selontekoihin ja viranomaisyhteyksiin. Hoidan melkein kaikkea paitsi kirjanpitoa, Jennifer Ivars kertoo.

Bigro Ab kasvattaa neljää eri tomaattilajiketta. Kasvatus on jaoteltu viiteen eri osastoon, jossa jokaisella osastolla on oma esimies.

- Minulla on suora yhteys esimiehiin, jotka vastaavat omasta osastostaan, Ivars sanoo.

Työskentely usean eri kulttuurin kanssa

- Entä työntekijät? Mistä henkilökuntanne tulee, kyselee Anne Sigg.

- Tänä päivänä suurin osa henkilökunnastamme tulee Vietnamista, mutta meillä on työntekijöitä myös Bosniasta, Suomesta, Bulgariasta, Kroatiasta ja Sri Lankasta kertoo Ivars.

Hän toteaa, että eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa työskentelyssä suurin haaste on yhteisen kielen puuttuminen. Tämän haasteen yritys on ratkonut siten, että kaikki esimiehet osaavat ruotsia ja sen lisäksi kaikille työntekijöille tarjotaan jatkuvasti kielikursseja ja tarvittaessa käytetään tulkkausapua keskusteluissa.

- Ruotsi on työkielemme ja kannustamme jatkuvasti henkilökuntaa uuden kielen oppimiseen. Se voi tietysti olla haastavaa, jos he työskentelevät ryhmässä omien maanmiestensä kanssa. Silloin usein käy niin, että he puhuvat toisilleen omaa kieltään työpäivän aikana, Ivars toteaa.

Henkilökunta on tärkeä

Anne Sigg pohtii, voiko Ivars allekirjoittaa toteaman, että henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara.

- Tottakai! Näin ehdottomasti on. Keräämme monta miljoonaa tomaattia viikoittain, kukaan meistä toimistolla ei ehdi siihen ilman henkilökuntaa, Ivars vastaa epäröimättä.

Tärkeintä hyvissä suhteissa henkilökunnan kanssa on kuunnella, olla paikalla ja kunnioittaa työntekijöitä. Lisäksi ongelmien käsittelyä ei pidä pelätä, työnjohtajan tai työnantajan tehtävä on myös käsitellä vaikeita kysymyksiä. Henkilöstön johtaminen vie aikaa, mutta antaa usein paljon vastineeksi.

- Kuten kohtelet työntekijöitäsi, kohtelevat he sinua johtajana, toteaa Jennifer Ivars.

Konfliktien hallinta

Osa johtajuudesta on myös konfliktien käsittelemistä. Ivars sanoo, että hän yrittää ratkaista ristiriitoja kuuntelemalla kaikkia osapuolia ja olemalla mahdollisimman oikeudenmukainen.

- Keskustelu työntekijöiden kanssa on erittäin tärkeää, jotta he pysyvät motivoituneena. Käymme muun muassa vuosittaisia kehityskeskusteluja kaikkien työntekijöiden kanssa, Ivars kertoo.

Kehityskeskusteluja on käyty Bigro Ab:n sisällä jo 10 vuotta. Kehityskeskustelujen pitäminen on tärkeää, jotta jokainen saa äänensä kuuluviin. Se, että joku on hiljaa, ei tarkoita, etteikö hänellä olisi mielipiteitä.

Henkilökunnan motivoiminen

Motivoitunut henkilökunta pysyy mielellään työpaikallaan. Sen ei aina tarvitse olla suurieleistä, kun haluat osoittaa arvostusta henkilöstöäsi kohtaan. Se voi olla niinkin yksinkertaista kuin tervehtiä kaikkia työpäivän aikana, tarjota perjantaipulla kahvin kanssa tai antaa jokaiselle pieni joululahja.

- Ei riitä, että arvostetaan kerran vuodessa, se on jatkuvaa työtä. Pienet asiat voivat tehdä suuria asioita, Ivars toteaa.

Bigro Ab:n tulevaisuus

Tavoitteemme on viljellä tänä talvena, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin, Jennifer Ivars toteaa.

Lisää Ihme-Framme hankkeesta löydät täältä.

Madelene Lindqvist
Kehitys- ja viestintäpäällikkö
ProaAgria Lantbrukssällskapet
050 301 6980
madelene.lindqvist@proagria.fi

På svenska: Finns ingen mirakelknapp – det är ett ständigt jobb med att arbeta med personalen