Luomusiementuotantoa Pohjois-Karjalassa

1 min lukuaika

Luomublogi

Pohjois-Karjala on vahva luonnonmukaisen siementuotannon maakunta, kolmannes Suomen luomusiemenestä tuotetaan Pohjois-Karjalan alueella.

Elina 2

ProAgria Pohjois-Karjala järjesti viime kesänä luomusiementuotantoa aktivoivan pellonpiennarpäivän Rääkkylässä Arvo Mutasen tilalla, päivää rahoitti Tuottavaa luomua- luomuruokaketjun vahvistaminen –hanke. Pohjois-Karjala on vahva luonnonmukaisen siementuotannon maakunta, kolmannes Suomen luomusiemenestä tuotetaan Pohjois-Karjalan alueella.

Pellonpiennarpäivän teemana oli kaksivaiheinen sadonkorjuu. Kaksivaiheista sadonkorjuuta käytetään laajalti Keski-Euroopassa, Suomessa koneita on muutamia. Saimme päivään nähtäville Pohjois-Karjalan ensimmäisen Swather –niittokoneen. Kone on Jouko Laukkasen ja Osmo Koposen yhteisomistuksessa, molemmat toimivat Tilasiemen Oy:n pakkaajina sekä siementuottajina.

Kaksivaiheinen sadonkorjuu eroaa perinteisestä puinnista, siten että kasvusto niitetään Swatherillä, jonka jälkeen sen annetaan olla karholla muutamista päivistä viikkoon. Kaksivaiheista sadonkorjuuta voi käyttää kaikilla piensiemenkasveilla. Kasvusto niitetään siinä vaiheessa kun kasvin tähkälapakko on hieman vihreä, kasvi siis pakkotuleentuu luo’olla ollessaan. Tämä vähentää mahdollisia karisemistappioita. Korjattu sato on myös puhtaampaa, jolloin lajitteluhävikin määrä on pienempi. Tutkimuksissa on todettu, että olosuhteiden ollessa hyvät ja esikuivatuksen onnistuessa, korjattu sato on kuivempaa. Tulevaisuus näyttää tuleeko tämä sadonkorjuutapa yhä enemmän yleistymään siementuotannossa.

Kuvassa Swather- niittokone odottamassa tositoimia.

Lisätietoa kasvintuotannon asiantuntija Elina Keski-Soini.