Luomusiemenpienryhmästä lisää tuottoa luomuun

1 min lukuaika

Luomublogi

Luomusiementuotanto on oma vaativa tuotantomuotonsa. Se vaatii tarkkuutta ja paneutumista asiaan.

Kaisan blogi

Luomusiementuotanto on oma vaativa tuotantomuotonsa. Se vaatii tarkkuutta ja paneutumista asiaan. Täytyy perehtyä niin Eviran luomu- kuin siementuotannon sääntöihin. Lisäksi viljelytekniikan on oltava kunnossa, jotta saadaan ehdot täyttävää sertifioitua siementä. Luomusiementuotannossa on kuitenkin mahdollisuuksia ja sen avulla voidaan parantaa tilan taloutta. Varsinkin luomutuotetusta nurmensiemenestä on jatkuvasti pula.

Apua luomusiementuotannon aloittamiseen löytyy pienryhmästä. Siinä käydään porukassa läpi tuotannon pullonkaulat. Tuottavaa Luomua hankkeessa järjestetään pienryhmätoimintaa ja tavoitteena on lisätä siementuotantoa. Ryhmissä käytetään bencmarking menetelmiä, mikä tarkoittaa sitä, että ryhmän osallistujat oppivat toisiltaan.

Viime talvena oli Joensuussa aktiivinen luomusiemenpienryhmä. Outokummusta Eero Pakkanen osallistui pienryhmään ja hän aloitti uutena tuottajana siementuotannon kesällä 2015. Eerolla oli siementuotannossa vehnää ja härkäpapua. Hän kertoo, että pienryhmän kokemukset olivat hyviä ja hän suosittelee sitä muillekin. Tavoitteena Pakkasella oli tilan kannattavuuden parantaminen ja siementuotanto jatkuu ensi kesänä nurminadalla, härkäpavulla ja kauralla. Erityisen hyvänä hän kehui pellonpiennarpäivää Rääkkylässä ja hän odottelee innolla pienryhmän seuraavaa kokoontumista pakkaamovierailun merkeissä.

Lisätietoa luomusiementuotannosta löydät osoitteesta www.proagria.fi/tuottavaaluomua