Kokkolan luomusiementuotannonseminaarin antia

1 min lukuaika

Luomublogi

Kokkolassa kohtasivat niin Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan sekä Pohjois-Pohjanmaan viljelijät.

Mellila vehna16092014

Kokkolassa kohtasivat niin Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan sekä Pohjois-Pohjanmaan viljelijät, jotka ovat kiinnostuneita luomusiementuotannosta.

Keskustelu oli hyvin avointa ja rakentavaa. Olli Valtonen ProAgriasta toi esiin luomusiementuotannon kannattavuutta ja saikin yleisössä aikaan myönteistä hyminää aikaiseksi. Luomusääntöjä kerrattiin ja selvennettiin Sampsa Heinosen ansiosta. Jukka Rajalan esitys herätti runsaasti ajatuksia aina tilaisuuden loppuun asti. Myös MTK:n Mika Virtasen läsnäolo ja esitys toi vakuuttavuutta päivään.

Päivän kruunasi paneeli keskustelu, jossa jatkettiin päivän aihetta monipuolisesti. Erityisesti rikkakasvien torjunta, siemenen puhdistaminen tulivat esiin. Hevonhierakka saattaa olla siis seuraava hankala rikkakasviluomupelloilla? Vai onko se jo?

Paneelissa puhutti myös seosviljelyn mahdollisuudet säädösten perusteella. Kysymyksiä jäi paljon liittyen seosviljelyyn. Myös myytävien raakaerien määrät ja laadut askarruttivat yleisöä. Paneelissa oli mukana: Peltosiemenen edustajat, Evira, Naturcom ja ProAgria.

Keskustelu on osittain jatkunut Tuottavaa luomua Facebook ryhmässä, joten sinne lukemaan ja kommentoimaan asioita.

Lisäksi Tuottavaa luomua nettisivuilta pääset tutustumaan luentomateriaaleihin.

Nyt on aika saada muutosta luomusiemenentuotantoon! Ilmoittaudu mukaan pienryhmiin omalle alueellesi!

Erkki Vihonen