Hometoksiinit luomukotieläinten ruokinnassa
Eri homeiden tuottamat mykotoksiinit vaikuttavat eri tavoin, ja niille on asetettu erilaisia raja-arvoja niin elintarvikekäyttöön kuin rehukäyttöön. Hometoksiineja voi esiintyä säilörehussa, murskeviljassa sekä kuivatussa viljassa. Eri viljalajeista hometoksiineja havaitaan todennäköisimmin kaurassa.
Rehun sisältämiä toksiineja ei voi tunnistaa aistinvaraisesti, vaan ne täytyy analysoida laboratoriossa. Mykotoksiinien tutkiminen rehuista on suositeltavaa erityisesti vuosina, jolloin niitä havaitaan runsaasti viljakaupassa tai jos tilan eläimillä ilmenee epämääräisiä oireita. Rehujen toksiineja analysoivat useat eri laboratoriot.
Herkkyys toksiineille eri eläinryhmissä
Yksimahaiset ja nuoret eläimet ovat herkimpiä hometoksiinien vaikutuksille. Märehtijöillä pötsimikrobit voivat osittain muuttaa toksiineja vaarattomampaan muotoon, mutta esimerkiksi korkeatuottoisilla lypsylehmillä saattaa silti esiintyä oireita, koska rehu kulkee suoliston läpi nopeammin.
Hometoksiinit heikentävät vastustuskykyä, mikä voi näkyä epämääräisinä tulehduksina, kuten utaretulehduksena, sekä tuotoksen laskuna. Toksiinit voivat vaikuttaa negatiivisesti myös hedelmällisyyteen ja suoliston toimintaan.
Toksiinien minimointi viljoissa ja rehuissa
Viljojen sisältämien mykotoksiinien vähentämiseksi kannattaa panostaa muun muassa viljelykiertoon ja kylvösiemenen puhtauteen. Kaikilla rehuilla korjuuhygienia on avainasemassa. Säilörehun ja murskeviljan osalta tehokas ja nopea säilöntä, ja kuivan viljan kohdalla ripeä kuivaus heti puinnin jälkeen, voivat ehkäistä toksiinien lisääntymistä.
Syöttövaiheessa on tärkeää varmistaa riittävä rehupinnan eteneminen säilörehuilla, jotta ilmaa ei pääse rehumassan sisään. Jos kuivassa viljassa havaitaan toksiineja, rehuvilja kannattaa lajitella, sillä toksiinit kertyvät usein pieniin jyviin ja jyvän kuoreen. Esimerkiksi kauran kuorinnalla voidaan vähentää toksiinien määrää.
Rehunlisäaineet toksiinien sitomiseen
Toksiinien sitomiseen käytettävä rehunlisäaine bentoniitti on hyväksytty myös luomutuotannossa, ja sitä löytyy valmiiksi lisättynä joissakin teollisissa luomurehuissa. Bentoniitin käyttö voi olla hyödyllinen keino mykotoksiinien haittojen vähentämiseksi.