Haaviston tila, Jurva

1 min lukuaika

Luomublogi

Mekaanisten toimenpiteiden vaikutus rikkakasvien kasvuun 2013

Juolannostin

Reijo Haaviston tilalla Etelä-Pohjanmaalla tehtiin yhdelle lohkolle koeruutuja, joissa tarkasteltiin juolavehnän sekä muiden monivuotisten rikkojen torjuntaan vaikuttavia tapoja.

5,22 ha lohko on avo-ojissa, joka lisää rikkapainetta vaikkakin ojien kasvillisuus niitetään säännöllisesti. Maalajina lohkolla on karkea hieta suurimmaksi osaksi. Haastavaksi lohkon tekee se, että sillä vaihtelee jonkin verran eri maalajit. Pellon viljelykierossa on ollut nurmea 2010 ja 2011 ja 2012 oli vuorossa seosvilja. 2013 kylvettiin ohra+aluskasvu ja kesän aikana katsotaan miltä lohko näyttää. Näkymän ja kokemusten perusteella tehdään seuraavien vuosien viljelykierron mahdollisuuksia. Alustavasti mietittyjä vaihtoehtoja ovat nurmi tai seosvilja.

Perustetut koeruudut ovat noin 10m x 2m. Ja niille ei tehty Kvick-Finn 4m juolannostimella toimenpiteitä. Vuodelta 2012 jäi lohkolla herne-seosvilja puimatta ja se keväällä murskattiin lautasmuokkaimella. Sen lisäksi lohko käsiteltiin kertaalleen Kvic-Finn juolannostimella. Ainoastaan koeruudut jäi käsittelyn ulkopuolelle.

Märkyyden takia toimenpiteet jouduttiin lykkäämään aivan toukokuun loppuun. Kasvillisuus kärsi jonkin verran kevään alueelle osuneista rankkasateista.

Ohraa lohkolle kylvettiin 230 kg/ ha ja sen lisäksi aluskasviksi 9 kg/ha seosta, josssa oli persianapilaa, raiheinää, timoteitä, valkoapilaa ja puna-apilaa. Kylvöille päästiin 1.6.2013.

Sato taso ja syksyn toimenpiteiden mietintä on vielä käynnissä.

Käynti koeruuduilla 13.6.2013


Juolavehnä vihertää koeruudulla.


Ohdakekoeruutu.


Ohdakekoeruutu lähempää.


Juolannostimena: Kvick-Finn Light 4 m.