Opintomatka luomutiloilla: Rekolan biodynaaminen maatila

2 min lukuaika

Luomua laadulla

Mielenkiintoista oli maistella tilan omassa leipomossa leivottua leipää.

Rekola2 620x360px

Opintomatkamme viimeisenä tilakohteena oli Rekolan Biodynaaminen maatila Kangasalla.

Tila oli erittäin mielenkiintoinen kohde, jossa oli monipuolista toimintaa. Mielenkiintoista oli maistella tilan omassa leipomossa leivottua leipää. Ja kyllähän leipä olikin maistuvaa.


Rekolan tilan omaa maistuvaa leipää.

Saimme myös tutustua biodynaamisen viljelyn säädöksiin ja siihen miten he olivat päätyneet tilallaan tälläiseen konseptiin. Tilan pääperiaate oli monipuolinen omavaraisuus ja eläinten sekä muun viljelyn oikea suhde toiminnassa.

Tilalla olikin n. 30 päätä limousine-nautakarjaa, jonka lanta käytetään tehokkaasti kompostoinnin kautta kasvimaalla sekä muilla viljelyksillä. Karjan avulla saadaan myös viljelykierron nurmet sopivasti käyttöön.

Tilan viljelykierto on kuusivuotinen. Kierrossa on kolme vuotta nurmea, yksi vuosi viljaa (ohra, vehnä, ruis), yksi vuosi hernettä ja kauraa ja yksi vuosi virnaa sekä kauraa.

Puutarhaviljelyssä heillä on noin kaksi hehtaaria peltoa. Alalla viljellään monipuolisesti kaikkia juureksia sekä vihennaksia. Pelto ala on jaettu kolmeen lohkoon, josta tulee vaaadittava viljelykierto. Ensimmäisessä lohkossa on juurekset ja vihannekset. Toisessa lohkossa on virna ja kaura sekä kolmannessa lohkossa virna ja kaura sekä osalla alaa perunaa. Juuresten ja vihennesten viljely paikat muuttuvat myös vuosittain. Ja lantut sekä punajuuret kiertävät myös muilla tilan pelloilla.


Juuresmaa.

Tila pyrkii olemaan myös mahdollisimman avoin yleisölle. Siellä järjestetäänkin erilaisia tapahtumia ja talkoita, joihin voi osallistua. Myös koululaiset käyvät tekemässä oman osansa tilalla. Heillä onkin oma ”koe”ala, jossa he pääsevät seuraamaan leivän kulkua aina maanmuokkauksesta valmiiksi leiväksi.