Baijerin opintomatkalla opittua 10.-15.2.2013: Braunin maitotila, osa 3

2 min lukuaika

Luomua laadulla

Tilan 24 lypsylehmää ruokitaan pelkästään kuivatulla heinällä.

Braun2 620x360px

Lypsylehmät

Tilan 24 lypsylehmää ruokitaan pelkästään kuivatulla heinällä. Karjalle ei siis anneta viljaa tai säilörehua ollenkaan. Tätä ruokintaa on käytetty vuodesta 1995 asti. Ruokinta on koettu juustolassa hyväksi. Sillä saadaan tuotettua koostumukseltaan hyvää maitoa juustolaan eikä ole niin suurta vaaraa listerian suhteen. Eläimille annetaan myös lisänä kivennäisiä kivijauheena sekä hiiltä ja suolaa. Näitä ainesosia ei sekoiteta vaan lehmät saavat vapaasti käydä syömässä niitä oman tarpeen mukaan.


Saimme myös todistaa uuden vasikan syntymän tilalle.

Tilan navetassa panostetaan enemmän eläinten terveyteen ja hyvinvointiin kuin itse tuotantoon. Myös jalostuksessa on kiinnitetty huomiota enemmän terveyteen ja pitkäikäisyyteen kuin itse tuotantoon. Tilalla onkin useampi yli 10 vasikkaa synnyttänyttä lehmää. Tilan vanhin lehmä, joka on synnyttänyt 16 vasikkaa tuottaa edelleen noin 7000kg vuosi tuotantoa. Tilalla paras lehmä tuottaa 9300 kg/ vuosi.

Jalosteet

Tilalla maitoa jalostetaan juustoksi ja rahkaksi. Vanhin tyttäristä pitää tilalla myös ravintolaa, jossa yhdistyy ruoka, luomu ja taide. Ja omasta kokemuksesta voi sanoa, että todella maukkaalla tavalla.

Tilalla on lehmien lisäksi myös muutamia sikoja. Nämä ovat samoissa tiloilla kuin lehmät ja käyttävät hyväksi rehut jotka ovat jääneet lehmiltä käyttämättä. Tilan eläimet teurastetaan läheisessä teurastamossa ja käytetään pääosin tilan omassa ravintolassa. Osa tuotteista jalostetaan myös makkaraksi, jota myydään tilan kaupassa.

Tilalla on kauppa Münchenin keskustassa kaksi päivää viikossa, jossa myydään tilan tuotteita. Tilan ravintolan yhteydessä on oma itsepalvelukauppa. Ravintolan sekä kotieläinpuolen liikevaihto on noin 500 000 €.

Tilan vanhasta navetasta tehty viihtyisä ravintola.