Mitä seuraat, sitä kehität

2 min lukuaika

Kasvun keskellä

Maatilojen kannattavuuskriisi on nostanut tervettä julkista keskustelua.

Henri honkala

Maatilojen kannattavuuskriisi on nostanut tervettä julkista keskustelua. Julkisesti on uskallettu puhua tuotannon eli kilojen, tonnien tai litrojen tarkkailun sijasta liiketoiminnan tuloksesta. Eli siitä, kuinka suomalainen viljelijä saa voita leipänsä päälle. Tuloksen seuraaminen on ilahduttavan monen asiakkaamme arkipäivää, eikä vain mediassa käytävää keskustelua.

”Ennen vanhaan” oli käytäntönä viedä kuitit kirjanpitäjälle kerran vuodessa. Tärkeintä oli saada veroilmoitus tehtyä ja joutua maksamaan veroja mahdollisimman vähän. Verottajaa ”pelättiin” suotta. Edelleenkin vanha sanonta pitää paikkaansa: verottaja vie vain osan, mutta kauppias vie kaiken. Lisäksi on hyvä muistaa, että verottajahan vie vain voitosta. Aikaisemmin puhekielessä puhuttiinkin verojen tekemisestä. Nykyään veroilmoituksen laatiminen on vain osa laajempaa tilan taloudellista johtamista.

Jatkuvuus ja säännöllisyys ovat taikasanoja tuloksen seuraamisessa. Suurimmat tilipalveluasiakkaamme ovat kuukausi-ilmoitusmenettelyssä arvonlisäverotuksessa ja näin seuranta on hyvin säännöllistä. Vuosimenettelyssäkin olevat asiakkaat toimittavat kuitteja ympäri vuoden, näin tulosta tulee seurattua säännöllisesti. Ajat ovat muuttuneet siinä, että tilinpäätöksen valmistuttua alkaa vasta todellinen työ eli tuloksen ja toiminnan analysointivaihe.

On ollut ilo huomata, kuinka tuottajalle ainutlaatuisen osaamispaletin ProAgria verkosto tarjoaa. Ainoana toimijana Suomessa meillä on huippuammattilaisia tekemässä talous- tili- ja tuotantopalveluita. Heidän kanssaan toimintaa on hyvä analysoida ja kehittää. Monesti tilanne on se, että tuotanto on hyvällä tasolla, mutta kustannukset ovat jollain tuotannon osa-alueella karanneet liian korkeiksi. Tällöin apua saa ProAgrian moniammatilliselta asiantuntijaporukalta, ja tuotantokustannukset saadaan kuriin tuotannon kärsimättä.

ProAgrian slogan on ”onnistumme yhdessä”. Sloganimme takana on koko maanlaajuinen monialainen osaajaverkostomme ja laajat sidosryhmämme. ProAgria on jäsentensä hallitsema yhdistys ja me olemassa jäseniämme ja asiakkaitamme varten. Onnistumme yhdessä – asiakkaidemme kanssa.

Tätä kirjoittaessani meillä ProAgrian tilipalveluissa on täysi höyry päällä. Veroilmoituksen palautuspäivän siirtyminen huhtikuulle ei vaikuttanut maatilojen kirjanpitoon, koska alv-ilmoitus ja valmisteveron palautushakemus on edelleen jätettävä helmikuun viimeiseen päivään mennessä.

Kirjoittaja

Henri Honkala
toimitusjohtaja
ProAgria Etelä-Pohjanmaa