Johtamista Itä-Suomessa

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

Johtamismatkan johtaminen on parhaimmillaan Savossa, jossa vastuu siirtyy kuulijalle. Jokainen ammentaa erilaisia näkökulmia vierailukohteiden yritystarinoista ja antoisinta analysointi on porukassa. Reitin varrella oli kiinnostavia maitotilakohteita ja sitten jotain ihan muuta. Mitä maajussi saa irti karkkitehtaan, erikoisautotehtaan tai teehuoneen johtamistarinoista? Lännen aktiiviset Arki-hankkeen maatilayrittäjät kokosivat joukkonsa ja lähtivät katsomaan.

Ryhmakuva opintomatka Ita Suomeen 2024

Linja-autossa on tunnelmaa! Lännen joukot ovat erikoistuneet organisoituneeseen tietojenkeruuseen kohteissa. Joka päivä oli vastuuhenkilöt teemoittain, jotka kaivelivat tietoja strategia-, henkilöstö- ja prosessijohtamisesta. Vastuuhenkilöt valitsivat itselleen parin ja yhdessä kyseltiin ja kirjattiin. Matkalla seuraavaan kohteeseen vastuuhenkilöt analysoivat vierailun ja kertoivat parhaat oivallukset koko ryhmälle. Seuraavana päivänä homman hoitivat ne, joille edelliset vastuuhenkilöt siirsivät tehtävänsä. Johtamista sekin!

Arkihankkeen Itä-Suomen johtamismatkan osallistujia

Arkihankkeen Itä-Suomen johtamismatkan osallistujia

Vaikka vierailut ja johtamistaktiikat maitotilakohteissa kiinnostivat kovasti, eniten ääniä sai parhaiden johtamiskohteiden äänestyksessä osasto ”jotain ihan muuta”.

Marita Pulkkinen

Kiitokori Oy:n pitkäaikainen hallintojohtaja Marita Pulkkinen kertoi käytännön kokemuksia erikoisautotehtaan henkilöstö- ja talousjohtamisesta sekä strategian muutoksista toimintaympäristön muuttuessa. Hankaluuksien ennaltaehkäisemisen pitää kuulua strategiaan.

TeaHouse of Wehmaisin Anna Grotenfelt-Paunonen

TeaHouse of Wehmaisin Anna Grotenfelt-Paunonen puolestaan kuvaili yrityksen henkilöstöjohtamista, jossa johtajan tulee palkata henkilöitä, jota osaavat ja tietävät asioita, joita johtaja itse ei osaa tai tiedä.

Lapatto mty:n Juho ja Nina Lapatto

Lapatto mty:n Juho ja Nina Lapatto kertoivat henkilöstöjohtamisestaan, jossa hyödynnetään vuoropäällikkö-systeemiä. Näin työvuorossa on aina monipuolinen osaajajoukko. Vastuuta on tietoisesti siirretty nuorelle isännälle.

Vakkamäen tilan Johanna Vakkamäki ja Juho Ruuhijärvi

Vakkamäen tilan Johanna Vakkamäki ja Juho Ruuhijärvi kertoivat, kuinka suuri merkitys on yrittäjien positiivisella meiningillä. Työntekijöiden työkulttuuri muodostuu yrittäjien asenteesta. Uusien tekijöiden määrätietoinen opettaminen luo alalle uusia osaajia.

Jari ja Katriina Leppä

Jari ja Katriina Leppä kertoivat hiilinegatiivisesta ja ruokapositiivisesta yritystoiminnastaan, johon kuuluu myös intensiivinen kiertolaidunnus.

Mitä opimme johtamisesta?

Annetaan ryhmän kertoa loput. Mitä opittiin johtamisesta?

- Olen itse tehnyt jotain oikeinkin

 • Muillakin on vielä varaa parantaa johtamista
 • Yritysten tarinoista oppii paljon ylä- ja alamäistä, jotka kuuluvat asiaan. Johtamiseen paljon uusia pointteja.
 • Johtamisen virheitä ja hyviä tapoja
 • Eri johtamiskäytäntöjä ja toimintamalleja
 • Johtamalla voi siirtää tehtäviä muille
 • Kaikki mikä on kirjattu, on tehty
 • Pitkäaikaiset työsuhteet ja avoin johtamistyyli tuo tulosta
 • Selkeät rutiinit helpottavat johtamista
 • Pitää alkaa pitämään henkilöstöpalavereja, enemmän huomiota siihen, että millainen työ tekijäänsä kiinnostaa ja pyrkiä ohjaamaan sellaisiin töihin enemmän.
 • Tarkennusta työntekijöiden hyvään kohteluun
 • Kehittämisideoita pitää olla, on sitten mistä karsia. Jos ei olis ideoita niin ei kehitystä tapahdu. Mutta langat pitää pitää omissa/yrittäjien käsissä
 • Yrityksen läpinäkyvyys myös oman henkilökunnan kesken on tärkeää, jotta yritys kestää äkilliset/odottamattomat henkilöpoissaolot
 • Innovatiiviset ideat yhdistettynä uskallukseen ja rohkeuteen voi olla menestys - toki jotain muutakin mutta kun tekee sydämellä ja uskoo omaan tekemiseen niin pärjää

Opintomatka järjestettiin osana Arki-hanketta. Ohjaajina matkalla toimivat Anu Ellä ja Jarkko Storberg.

Lisää matkan oivalluksista matkaraportista, joka julkaistaan myöhemmin Arki-hankkeen nettisivuilla. Kiitos aktiiviselle ryhmälle sekä mahtaville vierailukohteille yritystarinoineen!

Lippu ja lause suomi