Arki – Sujuvasti eteenpäin

ProAgria Länsi-Suomi

Hanke keskittyy asioiden, ihmisten ja osaamisen johtamiseen.

Arki hanke nettisivut
Lippu ja lause suomi
Maatilayrityksissä koetaan paljon ulkoisia ja sisäisiä muutoksia, joihin yrittäjien on pystyttävä vastaamaan pyörittäen samalla arkista työtään. Nykymaataloudessa korostuvat entistä enemmän yrityksen hyvä johtaminen sekä uuden tiedon soveltaminen tuotantosuunnasta riippumatta. Arki-hankkeen avulla pyritään parantamaan hankealueen maatilayritysten johtamista – niin asioiden, ihmisten kuin osaamisen kannalta. Näin kehitetään maatilayritysten kilpailukykyä ja kannattavuutta sekä lisätään motivaatiota, vuorovaikutusta ja talousosaamista yrittäjien arjessa.

Arki-hanke hyödyntää aiempia hyviä kokemuksia pienryhmätoiminnasta. Kokemusten saaminen, jakaminen ja seuranta tehdään pienryhmissä mahdollisimman käytännönläheisesti. Pienryhmien lisäksi hankkeen toiminta pitää sisällään ajankohtaisia teemapäiviä, työpajoja sekä opintomatkoja. Myös kansainvälisyys on hankkeessa mukana ja tietoa ja oppia haetaan myös ulkomailta. Hankkeen toimintaan ovat tervetulleita kaikki maatalousyritykset tuotantosuunnasta riippumatta.

Hankkeen ajankohtaiset kuulumiset voit käydä katsomassa hankkeen Facebook-sivuilta.

Hankkeen kesto: 1.1.2022–31.5.2024
Kenelle: Maatilayrityksille ProAgria Länsi-Suomen alueella
Rahoittaja: Euroopan maaseuturahasto, Satakunnan ELY-keskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus

Arki-hankkeen toteutuksesta vastaa ProAgria Länsi-Suomi. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat mukana MTK-Satakunta, MTK-Varsinais-Suomi ja HAMK Maaseutuelinkeinot. Lisäksi yhteistyötä tehdään muiden maatalouden sidosryhmien kanssa.

Tulevat ja käynnissä olevat pienryhmät, työpajat, opintomatkat ja muut tilaisuudet

Käynnissä olevat ryhmät:

 • Lännen märehtijät on koko hankealueen märehtijätilojen isompi yhteistyöryhmä, ohjaajina Anu Ellä ja Linda Hämäläinen
 • Cowboys&Cowgirls, kansainvälinen tiedonhakuryhmä, ohjaajina Anu Ellä ja Charlotte Sirén
 • Pelisilmää johtamiseen -pienryhmä, johtamisteemainen pienryhmä, ohjaajina Veli-Matti Jalli ja Jarkko Storberg

Tulossa vuonna 2023:

  • Haasteet haltuun-ryhmät keskittyvät arjen johtamiseen ja alkavat helmikuussa 2023. Lue lisää.
   • Yksi ryhmistä järjestetään Kankaanpäässä, ohjaajina Jarkko Storberg ja Mari Koskela. 
   • Toinen ryhmä sopii kaikille tuotantosuunnille, joita kiinnostaa erityisesti kasvituotannon johtamisen teemat. Ohjaajina Satu Paananen ja Konsta Kulmala. 
   • Ryhmä Murheenkryynit järjestetään Varsinais-Suomessa, ohjaajina Anu Ellä ja Linda Hämäläinen. Ryhmä on täynnä.
  • Kansainvälinen tiedonvaihtoryhmä: Ryhmä ottaa yhteyden toisen maan (Sveitsi tai Belgia) maatalousyrittäjiin ensin etänä ja matkustaa sitten tapaamaan paikallisia yrittäjiä noin neljän vuorokauden mittaiselle tiedonvaihtomatkalle. Kohtuullinen suullinen englannin kielitaito tarvitaan. Aloitus helmikuussa 2023, matkaosio 2023–2024 kevättalvella. Ryhmään otetaan osallistujia noin kuudelta eri tilalta. Suositus osallistua myös maatalousenglannin kielikurssiin. Ohjaajina Anu Ellä ja Satu Paananen. 1 paikka vapaana.
  • Henkilöstöjohtajat-pienryhmät: aiheina vuorovaikutustaidot, arjen sujuvoittaminen, omien toimintatapojen tunnistaminen ja kehittäminen, johtajaominaisuuksien hahmottaminen ja erilaiset tavat johtaa maatilan henkilöstöä. Aloitus syksyllä 2023.
  • Ryhmä 1 on suunnattu tiloille, joissa on 0-2 työntekijää, ohjaajina Anu Ellä ja Satu Paananen
  • Ryhmä 2 on suunnattu tiloille, joissa on useita työntekijöitä, ohjaajina Anu Ellä ja Linda Hämäläinen
  • Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.
  • Irlannin opintomatka järjestetään 20.–25.3.2023. Tutustutaan Irlannin pienryhmien tunnuslukujen seurantaan, johtamiskulttuuriin ja laidunnuksen managementiin. 35 paikkaa. Matka on täynnä. Ohjaajina Anu Ellä ja Jarkko Storberg. Lue lisää.
  • Kanadan opintomatka järjestetään 27.10.–4.11.2023. Vieraillaan management-kilpailun kärkimaitotiloilla Ontariossa sekä perehdytään kiertolaidunnukseen ja sinimailaseen. Ohjaajina Anu Ellä ja Jarkko Storberg.
   • Lue lisää. (Ilmoittautuminen on suljettu, tiedustele mahdollisia vapaita paikkoja Anu Ellältä.)

  Lisätietoja:

  Anu Ellä, p. 040 180 1260, anu.ella@proagria.fi