Tuottajalle kiitos -stipendien saajat valittu - stipendit tukevat viljelijöiden innovaatioita ja kertovat kuluttajien kiitoksesta

4 min lukuaika

Uutinen

Kaikkien viljelijöiden haettavissa olevat Tuottajalle kiitos -stipendit jaettiin nyt viidennen kerran. Stipendin saivat viisi hakijaa. Stipendien haku on yksi maataloussektorin suurimmista innovaatiojärjestelmistä ja haun kautta nouseekin vuosittain kymmeniä viljelijöiden arjen ideoita ja innovaatioita.

Tuottajalle kiitos Onnea kuvanettisivu

MEDIATIEDOTE 9.10.2023

Stipendeillä on pystytty merkittävästi tukemaan viljelijöiden ja yrittäjien arjen kehittämistyötä. Tälläkin kertaa stipendien saajat tekevät omilla tiloillaan ja yrityksissään tutkimusta ja kokeiluja omasta innostuksestaan saada aikaan parempia tuloksia ja luodakseen uusia menetelmiä ajankohtaisiin aiheisiin.

Vuoden Tuottajalle kiitos -stipendejä jaetaan tänä vuonna 44 000 euron edestä. Stipendit jakoi asiantuntijaraati, joka koostuu K-ryhmän, Vaasanin, Lantmännen Agron, MTK:n ja ProAgria Keskusten Liiton edustajista. Stipendit jaetaan KoneAgriassa Tampereella torstaina 12.10.2023 KoneAgria-lavalla klo 10.30.

Vaasanin näkökulmasta Tuottajalle kiitos -stipendit ovat tärkeä konkreettinen kannustin viljelijöille, jotka ovat avainroolissa kestävän viljelyn edistämisessä.

- Vuodesta toiseen on upeaa päästä kurkistamaan viljelijöiden uusiin ideoihin ja kokeiluihin, kun ne ovat vasta alkutekijöissään, ja tarjota konkreettista tukea niiden jatkokehitykseen. Maailma muuttuu nyt vauhdilla ja uudenlaista ajattelua ja rohkeita kokeiluja tarvitaan monella sektorilla, toteaa Vaasanin liiketoimintajohtaja Minna Cousins.

Tämän vuoden hakukierroksella hakemuksia kertyi kaikkiaan 26, joista viisi valittiin stipendien saajiksi.

– Saimme jälleen hyviä ja innovatiivisia hakemuksia. Hakemuksissa korostui tiedonjaon ja viljelyn kehittämisen tarve sekä käytännön kokeilut ja innovaatiot, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Suvi Anttila ProAgria Keskusten Liitosta kertoo.

Tuottajalle kiitos -stipendin saajat vuonna 2023

Kristian Bengts, Hemmanet, Övermark, Ekosysteemipalvelualustojen kehittäminen ja tiedon levitys, 10 000 euroa

Anna ja Janne Hoskola, Hannun tila, Salo, Luomuavomaakasvien viljelyn kehittäminen ja tiedon levitys, 10 000 euroa

Eero Levoniemi, Levoniemen tila, Punkalaidun, Välikasvit viljelykierrossa ja tulosten julkaisutapahtuma, 10 000 euroa

Mikko Niipala, Niipalan tila, Hollola, Pellavan käyttö kasvimaan katemateriaalina, 10 000 euroa

Timo Rahkola, Mehiläistila Hunajalinna, Kauhajoki, Tarhamehiläisen jalostusmenetelmien parantaminen, 4 000 euroa

Stipendien saajissa korostuu uudet käytännön kokeilut ja sitä kautta uudet toimintatavat ja kannattavuuden parantaminen. Mukana on hienosti myös digitaalisuus ja esimerkiksi QR-koodien käyttö. Saajissa on sekä viljatiloja että monialaisia tiloja, mikä kuvaa hyvin rakennemuutosta ja sitä, miten tilan kilpailukykyä tuetaan erilaisilla keinoilla. Ratkaisuja myös etsitään uusien materiaalien käyttöön viljelyssä.

Tuottajalle kiitos -stipendillä tutkitaan kuitupellavan sivujakeiden käyttöä kasvimaan katemattona

Tuottajalle kiitos -stipendi myönnettiin Mikko Niipalan tilalle pellavan käytön tutkimiseen kasvimaan katemateriaalina.

Hollolalaisella Niipalan tilalla on kehitetty viimeiset pari vuotta systemaattista yhteisömaatilatoimintaa, jossa tilan kumppanit voivat kehittää omaa yritystoimintaansa tilalla. Yhteistyössä pellavan jatkojalostajan kanssa syntyi idea tutkia pellavantuotannon sivujakeiden hyödyntämistä ekologisena katemateriaalina kasvimaalla.

- Tajusin, että mielenkiintoinen pellava on meillä hukattu perinteinen tekstiilikuituaines. Näen tärkeänä arvona, että vahvistaisimme kotimaista omavaraisuutta ja paikallisuutta myös tekstiilikuitujen osalta. Sivuvirtojen hyödyntäminen voisi tuoda siihen kaivattua kannattavuutta, sanoo tilan isäntä Mikko Niipala.

Vaasanin ja K-ryhmän Tuottajalle kiitos -stipendien tausta

K-ryhmän valikoimaan ovat jo vuodesta 2015 lähtien kuuluneet Tuottajalle kiitos -tuotteet, joiden myyntihinnasta osa tuloutetaan suoraan alkutuottajille. Yhteistyön tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos laadukkaan viljan tuottamisesta sekä vastuullisuudesta koko ketjussa. Malli on myös K-kauppojen asiakkaille konkreettinen ja helppo väylä tukea omilla ostovalinnoilla suomalaista ruoantuotantoa.

”Suomalaisten halu tukea suomalaista työtä ja tuotantoa on pysynyt korkeana myös viime vuosien mullistusten aikana. Tämä näkyy myös Tuottajalle kiitos -tuotteiden tasaisena suosiona. On hienoa, että voimme omalta osaltamme tukea suomalaisen tuotannon kehitystä”, Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan ja vastuullisuuden johtaja Harri Hovi toteaa.

Jokaisesta Vaasanin Tuottajalle kiitos -leivästä ohjataan 5 tai 20 senttiä alkutuotannon tukemiseen. Leipien myynnillä arvioidaan kertyvän 80 000 euroa vuodessa viljelijöille jaettavaksi. Stipendit ovat suuruudeltaan 4 000–10 000 euroa per hakija.

Lisätietoja

Minna Cousins, liiketoimintajohtaja, Vaasan Oy p. 040 553 4949 tai minna.cousins@vaasan.com

Suvi Anttila, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto p. 040 560 8551 tai suvi.anttila@proagria.fi

Harri Hovi, Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan ja vastuullisuuden johtaja, p. 050 383 7584 tai harri.hovi@kesko.fi

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 520 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä neljässä leipomossa eri puolilla maata, rikkaan suomalaisen leipäkulttuurin edistämiseksi. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat ja Vaasan Kauratyynyt. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Pohjois-Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. vaasan.fi

K-ryhmän noin 45 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaiden olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa ja Puolassa. Autamme noin 1 800 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtämme suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin. www.kesko.fi

ProAgriassa olemme maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan asiantuntijoita. Tuomme ratkaisuja muuttuviin tilanteisiin. Meitä on 650 ja toimimme kaikkialla Suomessa kahdeksassa alueellisessa ProAgria keskuksessa ja Keskusten Liitossa. Teemme merkityksellistä työtä maaseudun yrittäjien kumppanina. Olemme edelläkävijöitä maatila- ja maaseutuyritysten toiminnan kehittämisessä ja tarjoamme palveluja johtamiseen, talouteen, kotieläin- ja kasvintuotantoon. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa. #onnistummeyhdessä. www.proagria.fi