Tilakävelyitä ja kummivasikoita

2 min lukuaika

Referenssit

Emolehmä Navettavalkea Oy on Tohmajärvellä Onkamon kylällä toimiva luomu emolehmätila, jossa laiduntaa satapäinen Hereford- ja Hereford-risteytyskarja. NavettaValkean palvelut laajenivat maatila- ja juhlapalveluihin, kun perhe hankki vanhan, perinteikkään kiinteistön vuonna 2019.

Lehmaselfie

- Maatilan ammattimainen johtaminen toi aluksi haasteita, mutta myös lisäsi asiantuntemusta yrityksen johtamisessa, mistä on ollut paljon apua toiminnan laajentuessa muihin palveluihin, sanoo tilan yrittäjä Urho Puustinen.

Tilalla järjestetään mm. yritysvierailuja, maatilavierailuja ja -kävelyitä. Kodin läheisyydessä sijaitseva karjalainen pihapiiri savusaunoineen puolestaan mahdollisti Mari Kärki-Puustisen pitkäaikaisen haaveen, maatilamatkailun, toteutumisen. Ajatukset ja ideat alkoivat konkretisoitua kesällä 2020.

- Muutin hektisestä kaupunkielämästä luonnon keskelle. Opin nauttimaan maaseudun rauhasta, hiljaisuudesta ja pimeydestä. Olen opiskellut matkailua, diakoniaa ja sosiaalialaa ja tykkään olla ihmisten kanssa. Koen itseni visionääriksi, jolta eivät ideat lopu. Näistä syntyi ajatus matkailutoiminnasta, jossa muutkin pääsisivät kokemaan luonnon rauhaa, kuvailee Mari.

Kontakteja ja kannustusta

Runsaat ideat tiivistyivät liiketoiminnaksi MKN Itä-Suomen yritysasiantuntijoiden avulla, ja maatilamatkailutoiminta alkoi maatilan liitännäiselinkeinona 2021.

- Olemme saaneet paljon hyviä vinkkejä, kontakteja ja kannustusta toteuttaa omannäköistä toimintaa. Oli hieno kokemus, kuin ideamme ja toiminta otetaan tosissaan, vaikka olimme ja olemme edelleen aloittelijoita, kiittelee Mari.

Yhdessä asiantuntijoiden kanssa on valmisteltu liiketoimintasuunnitelma, investointi- ja kehittämistuki sekä hiottu palvelu- ja ruokatuotteita.

- VillaValkean liiketoiminnan kehittäminen yhdessä yrittäjän kanssa oli hyvin laaja-alainen ja mielenkiintoinen toimeksianto, toteaa MKN Itä-Suomen yritysasiantuntija Johanna Rinnekari.

Mari on ProAgrian yrittäjäjäsen. Hän hyödyntää jäsenalennuksen maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgrian palveluissa, kuten kirjanpidossa, visuissa, eläinneuvonnassa sekä investoinneissa. Tuki ja neuvonta-apu on tärkeää yrittäjälle.

Yritysesittely

Emolehmätila NavettaValkea Oy toimii Tohmajärven Onkamon kylällä entisissä maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n käytössä olleissa emolehmätutkimustiloissa. Nyt tilalla laiduntaa satapäinen emolehmäkarja n. 100 ha laitumille. Tilan arkeen ja eläimiin pääsee tutustumaan ohjelma- ja tapahtumapalveluilla. Maatilan liitännäiselinkeinona ja rinnakkaistoiminimellä 2021 aloittanut Maatilamatkailu VillaValkea palvelee matkailijoita juhla-, kokous- ja elämyspalveluin.

VillaValkea sijaitsee 30 km päässä Joensuusta vaaramaisemassa. Pihapiiristä löytyy aittarakennusten lisäksi alkuperäistä hirsirakennusta kunnioittava ja ajanmukaistettu päärakennus, joka palvelee matkailijoita sekä kokous- ja juhlavieraita. Elämyksiä hakevat vieraat pääsevät nauttimaan satavuotisen savusaunan leppeistä löylyistä tai vaaramaisemissa järjestetyistä vaellusretkistä. Emäntä Mari vastaa myös kokous- ja majoitusvieraiden ruokapalveluista, joissa käytetään pääasiassa paikallisia raaka-aineita. VillaValkea kuuluu Karelia à la carte -verkostoon.

https://villavalkea.fi/navetta-valkea/