Tervetuloa mukaan Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila -hankkeen toimintaan!

Oletko sinä valmis ottamaan vastaan ilmastonmuutoksen tuomat mahdollisuudet ja kampittamaan haasteet? Tule mukaan juuri käynnistyneen ”Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila” -hankkeen toimintaan!

Peltomaisema Make hanke

Kuvittele pitkä kasvukausi ja pellot, jotka notkuvat viljasta. Ja lehmät, jotka kirmaavat laitumelle jo huhtikuussa. Kuvittele ennennäkemätön tuholainen, joka on myös havainnut komean kasvustosi. Ja polttiaiset, jotka verta imiessään antavat vastalahjaksi lehmille sinikieliviruksen.

Ilmastonmuutos tulee tarjoamaan maataloudelle etuja kuten pidemmän kasvukauden, mutta se tuo myös mukanaan epävakautta ja riskejä kuten ääri-ilmiöitä ja kasvitauteja. Maatilayrittäjät voivat parhaiten hyötyä ilmastonmuutoksen tuomista mahdollisuuksista ja vähentää riskejä ennakoivalla varautumisella ja kouluttautumisella. 

Juuri alkaneen Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila - MaKe-hankkeemme pienryhmät, opintomatkat, webinaarit ja pellonpiennarpäivät tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia oppia ja verkostoitua! Näihin huolella kerätty tieto ei ole vain teoriaa, vaan käytännön taitoja ja menetelmiä, jotka voimme ottaa käyttöön omilla tiloillamme. Investointi kestäviin käytäntöihin ei ole vain eettinen valinta, vaan myös taloudellisesti järkevää pitkällä aikavälillä.

Pienryhmätoiminta kannustaa kokeilemaan uutta

Teimme vuonna 2023 kyselyn viljelijöille, jolla halusimme kartoittaa toiveita uudelle hankkeellemme. Kiitos kaikille 143 vastanneelle! Vastauksien perusteella viljelijöitä kiinnostavat erityisesti maan kasvukunto, talouden hallinta, kannattavuus, uudistava viljely, oman tilan johtaminen, eläinten ruokinnan optimointi sekä luonnon monimuotoisuus. Näihin toiveisiin vastaamme toiminnassamme.

Kysyimme myös kokemuksia edellisen hankkeemme pienryhmätoiminnasta. Parhaaksi anniksi vastaajat kokivat mahdollisuuden kokemusten ja ajatusten vaihtoon vapaamuotoisissa kahvipöytäkeskusteluissa. Pienryhmät ovat kanava viljelijöiden keskinäiselle verkostoitumiselle. Tapaamiset antavat mahdollisuuden oman tilan toiminnan tarkasteluun laajemmalla perspektiivillä. Viljelijöiden välinen kokemusten vaihto lisää intoa kokeilla omalla tilalla asioita, joita joku toinen on onnistuneesti toteuttanut omallaan.

Tulevat pienryhmämme ovat kaikille avoimia. Järjestämme niitä monilla eri teemoilla, jotta jokaiselle tilalle löytyy juuri heidän toimintaansa sopiva pienryhmä. Ryhmien vetäjinä toimivat asiantuntijamme, jotka huolella suunnittelevat toiminnan uusimman tiedon valossa.

Oletko kiinnostunut pienryhmätoiminnasta – ilmoittaudu Terhi Mäkilälle: terhi.makila@proagria.fi

Tervetuloa mukaan luomaan yhdessä entistä elinvoimaisempaa, kestävämpää ja vastuullisempaa maataloutta!

Hankkeen toimintaa voit seurata nettisivuilta sekä Facebookista:

Elinvoimainen maitotila 

 Elinvoimainen kasvitila 

Ryhmissä on paljon ajankohtaisia aiheita esillä, kannattaa liittyä!