Puhdaskauran tuotannon erikoisosaaminen vahvistuu 65 Oats -ryhmässä

2 min lukuaika

Uutinen

Puhdaskauraryhmakuvaartikkeliuutinen

ProAgria Oulu
Kinnusen Mylly Oy
ProAgria Keskusten Liitto

Puhdaskauran ympärille on muodostunut Suomessa gluteenittomien kasvien kasvattamisen osaamiskeskittymä. Keskiössä on viljelijöiden, viljan jatkojalostajien ja asiantuntijoiden muodostama kokonaisuus. Kinnusen Mylly Oy:n puhdaskauran sopimusviljelijöiden ryhmä kantaa nimeä 65 Oats, kauran leveyspiiri. Asiantuntijoina ryhmässä ovat ProAgrian kasvintuotannon asiantuntijat.

– Erikoistumisella saadaan tilan tuotannolle parempi kannattavuus ja samalla osaaminen kasvaa. Puhdaskaura on erityisesti vientituote. Tuotanto on tarkkaa, jotta laatu pysyy kohdallaan. Viljelykierrot on suunniteltava tarkkaan ja samalla niistä saadaan myös ilmastomuutosta hillitseviä. Puhdaskauralle maksetaan sopimuslisää elintarvikekauran perushinnan päälle. Lisäksi laatulisillä on mahdollisuus saada korkeampaa hintaa. Minimisopimusmäärä on 100 tonnia ja luomulla 50 tonnia. Tällä hetkellä meillä on riittävä määrä viljelijöitä aloitukseen, mutta markkinoiden kasvaessa otamme koko ajan mukaan uusia sopimusviljelijöitä, sanoo Annu Kuure Kinnusen Myllystä.

Puhdaskaura on vaativaa ja tarkkaa tuotantoa

Puhdaskauran tuotanto vaatii viljelyltä erikoisosaamista ja tarkkuutta suunnittelussa ja toteutuksessa. – Olemme valmentaneet hyvällä menestyksellä puhdaskauran tuottajia koko Suomessa ja myös katsomme, että tuotanto on vaatimusten mukaista eli takaamme osaltamme tuotteen laadun, kertoo ProAgrian valtakunnallinen kasvintuotannon huippuosaaja ja ProAgria Oulun kasvintuotantopalvelujen palvelupäällikkö Juha Sohlo. Kinnusen Mylly Oy ja ProAgria Oulu ovat tehneet hyvää yhteistyötä puhdaskauran tuotannon laajentamiseksi Suomessa.

Puhdaskauran tuotannossa on keskeistä, että viljan viljelykierrossa voi olla vain gluteenittomia kasveja. Tämä varmistetaan hyvällä viljelysuunnittelulla ja oikein toteutetulla viljelykierrolla. Gluteeniton viljelykierto mahdollistaa puhdaskauran lisäksi monien vähemmän yleisten kasvien, kuten härkäpavun, herneen tai öljykasvien viljelyn, mutta myös muiden erikoiskasvien kuten hampun viljelyn. Puhdaskauran viljelylohkolla ei ole saanut kasvaa edeltävänä satokautena gluteenipitoisia viljelykasveja. – Puhdaskauran tuotannossa on monia rajauksia muun muassa koskien siemenviljan, viljelysten, välineiden sekä varastojen puhtautta. Sitoutuminen näihin on ollut esimerkillistä ja olemme ryhmänä ylpeitä, että voimme tuottaa kuluttajille näin hienoa erikoisviljaa, tiivistää Sohlo.

65 Oats -ryhmässä on voimaa

Puhdaskauran tuotannon ympärille on muodostunut 65 Oats-ryhmä, kauran leveyspiiri, jossa tuottajat kokoontuvat verkostoitumaan ja jakamaan hyviä kokemuksiaan ja tietoa yhdessä ProAgrian asiantuntijoiden ja myllyn edustajien kanssa. – Kinnusen Myllyn 65 Oats on vahva tiimi, jossa ammattiasiat ovat keskiössä ja jossa pohditaan keinoja parantaa viljantuotannon kannattavuutta. Tällä hetkellä ryhmässä on noin 35 jäsentä, tiivistää Sohlo.

Lisätietoja

Kinnusen Mylly Oy, Annu Kuure, puhelin 040 7423 296, annu.kuure@kinnusenmylly.fi

ProAgria Oulu, palvelupäällikkö Juha Sohlo, puhelin 0400 585 506, juha.sohlo@proagria.fi

ProAgria Keskusten Liitto, johtava asiantuntija Sari Peltonen, puhelin 050 341 4406, sari.peltonen@proagria.fi