Miksi kannattaa laskea tuotantokustannuksia?

2 min lukuaika

Uutinen

Viljelykasvien tuotantokustannusten laskenta kertoo, mitkä ovat viljelyn kustannukset tuotettua satokiloa, -tonnia tai hehtaaria kohti.

Muuttuvassa ilmastossa viljelyä ei kannata jättää yhden kortin varaan, vaan laajentaa kasvivalikoimaa, jakaa tuotantopanosten käyttöä eriin ja monipuolistaa muokkausmenetelmiä. Kuva: Kaisa Uusi-Kraapo

Viljelykasvien tuotantokustannusten laskenta antaa vastauksia, mitkä ovat viljelyn kustannukset tuotettua satokiloa, -tonnia tai hehtaaria kohti. Tärkeintä on miettiä niitä viljelytoimia ja ratkaisuja, joihin voi itse vaikuttaa.

– Tuotantokustannusten laskeminen auttaa arvioimaan, millaista sadon määrää tai tuottoa hehtaarilta tarvitaan ylläpitämään viljelyn kannattavuus myyntihintojen, tuotantopanosten ja tukien muuttuvassa maailmassa. Mitkä ovat kustannuserät, jotka vaikuttavat eniten tilan tulokseen ja miten niitä voidaan tarvittaessa korjata? kasvintuotannon johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgria Keskusten liitosta kertoo.

Lisäkilojen tuottaminen ei välttämättä vaadi panosten kasvattamista ja kustannusten lisääntymistä. Oleellista on huolehtia, että satsaukset tehdään peltolohkoille ja kasvustoihin, joista voi odottaa vastetta.

– On tärkeää tunnistaa omien peltolohkojen ominaisuudet ja sadontuottokyky, ja miettiä sen jälkeen niille oikeat kasvit ja viljelytoimet.

Vaihtoehtojen arviointia

– Peltolohkoilla, joiden kylvöt myöhästyvät tai sato jää useina vuosina alle tavoitellun, kannattaa tuotantokustannuslaskelmalla haarukoida markkinoiden tai tukijärjestelmän muut vaihtoehdot, kasvintuotannon ja palvelukehityksen johtava asiantuntija Juha Sohlo ProAgria Keskusten liitosta sanoo.

Samalla selviää, mihin satokasviin olisi kannattavinta suunnata, miten monipuolistaa pellon käyttöä vai onko paras vaihtoehto lähteä maan kunnostustoimiin.

– Hyväkuntoisia peltolohkoja voidaan viljellä voimaperäisesti. Laskelmilla arvioidaan, millaista tulosta saadaan, kun otetaan viljelyyn satopotentiaaliltaan korkeat syyskylvöiset kasvit, öljy- ja palkokasvit tai ylipäätään uudet ja satoisat lajikkeet.

Pellot kasvukuntoon

Tuotantokustannuslaskelma auttaa arvioimaan, millaisia edellytyksiä viljelyn monipuolistamiseen on esimerkiksi syyskylvöisillä, monivuotisilla, valkuais- tai erikoiskasveilla, ja miten se vaikuttaa tilan kokonaistulokseen. Tämä vaatii myös viljelykiertojen suunnittelua.

– Vuoden tai parin uhraus maan kasvukuntoon ja vesitalouteen on usein taloudellisesti kannattavampaa kuin väkisin viljely lohkolla, joka ei tuota kunnolla tai on epävarma äärevissä sääoloissa, Sohlo sanoo.

Tuotantokustannusten laskentaan voi käyttää Neuvo-rahaa, josta viljelijä maksaa vain arvonlisäveron.