Agilitystä tilitoimistoasiantuntijan saappaisiin

2 min lukuaika

Uratarinat

Maatalousalan ulkopuolelta sattumalta ProAgriaan töihin päätynyt Essi on edennyt tilitoimistourallaan monipuolisiin asiakastöihin sekä esihenkilötehtäviin.

Essi Alamaki uratarina

Päädyin ProAgriaan sattuman kautta, sillä kuulin organisaatiosta ja sen taloushallintopalveluista opiskeluaikana agilityn harrastuskaveriltani Leenalta. Huomasimme, että Leenahan tekee sitä työtä, johon minä tulevana taloushallinnon tradenomina kouluttaudun! ProAgrialla oli tulossa eläköitymisiä, joten tulevalle asiantuntijalle oli tarvetta.

Päädyin tilitoimistoasiantuntijaksi opiskelujen ja vanhempainvapaiden jälkeen. Maatalouden ja maatalousverotuksen osaamisen puutteeni ei haitannut, sillä eläköityvä asiantuntijakin oli keskittynyt elinkeinoverotukseen ja palkanlaskentaan. Poisjäävällä asiantuntijalla oli merkittävä rooli tilitoimiston palkanlaskennassa. Näitä saappaita varten suoritin palkanlaskijan tutkinnon.

Olen töiden ohella syventänyt ja laajentanut osaamistani asiakastarpeen mukaan. Olen oppinut myös ne puuttuneet maatalousverotuksen kiemurat. Maatilaosakeyhtiöt ovat myös mielenkiintoinen yhdistelmä, koska niissä yhdistyvät maatalousverotus ja osakeyhtiölain vaatimukset. Arvostan paljon näitä mahdollisuuksia itseni kehittämiseen ja uuden oppimiseen. Olen myös suorittanut taloushallintoalalla arvostetun KLT-tutkinnon (kirjanpidon ja laskentatoimen tutkinto) ja siihen valmistautuessa huomasin, että minulle oli tullut jo suuri osa tentin osa-alueita vastaan tilitoimiston käytännön työssä.

ProAgrian tilitoimistotyö on asiakaskeskeistä. On ilo palvella asiakkaita syvällisesti ja kokonaisvaltaisesti. Näissä asiakkuuksissa, jotka päästävät lähelle, voidaan yhteistyötä tehdä yhdessä pohtien ja toisiamme sparraten.

Minun urani tilitoimistossa ei ole ollut kovin suunnitelmallista vaan olen tehnyt sitä mitä on tarvittu. Uusimpana aluevaltauksena pöydälleni on löytäneet esihenkilötehtävät ja tilitoimiston kehitystyöt. Esihenkilönä olen saanut uuden kulman työhön ja sen vaatimusten kautta tilitoimistopalveluiden kehitys on luontevaa. Kehitystyö on ollut antoisaa ja mahdollisuudet tuntuvat rajattomilta.

Tilitoimistoasiakkaat kaipaavat monipuolisesti erilaisia taloushallinnon palveluita, ja tähän kysyntään halutaan vastata. Esihenkilönä haluan myös kehittää työskentelytavoista tehokkaita ja pitää työn mielekkäänä. Asiantuntijatyössä henkilöstön osaaminen on kaikki kaikessa, joten koulutukseen panostetaan. Työntekijöiden ei kuulu joutua juoksemaan kovempaa, vaan esihenkilön tehtävä on poistaa esteet matkalta.

Maataloudesta en alkujaan ole mitään tiennyt, mutta se ei ole menoa haitannut. Ympärillä on vahva osaajaverkosto ja olen myös ottanut asioista selvää. Näin luonnonläheisenä ihmisenä olen tuntenut oloni kotoisaksi, kun sekä työkavereilta että asiakkailta löytyy sitä kuuluisaa maalaisjärkeä.