LIVENET – kohti kestävämpää kotieläintuotantoa
Kestävällä kotieläintuotannolla tarkoitetaan tuotantoa, joka on ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti vastuullista sekä turvaa eläinten hyvinvoinnin pitkällä aikavälillä. LIVENET-hankkeen tavoitteena on edistää kotieläintuotannon kestävyyttä verkostoitumisen, tiedonvaihdon lisäämisen ja innovatiivisten toimintatapojen levittämisen kautta.


LIVENET tavoitteet
LIVENET-hankkeen päätavoitteena on perustaa ja vahvistaa neuvontapalvelujen verkostoa EU:n alueella, lisätä tiedonvaihtoa neuvojien kesken ja koko AKIS-järjestelmässä (maatalouden osaamis- ja innovaatiojärjestelmässä), sekä edistää innovatiivisten ratkaisujen käyttöönottoa kestävään kotieläintuotantoon viljelijöiden toimesta.
Hankkeen tavoitteet pyritään saavuttamaan seuraavin keinoin:
- Kotieläintuotannon EU-neuvojaverkoston perustaminen ja kehittäminen hyödyntäen olemassa olevia verkostoja ja kansallisia AKIS-järjestelmiä. Verkosto kattaa kaikki Euroopan maaperä- ja ilmasto-olosuhdealueet, kattaa kaikki EU-maat ja keskeisimmät kotieläintuotannon sektorit.
- Innovatiivisten neuvontakäytäntöjen (Innovative Advisory Practices, IAPs) kerääminen, valitseminen, arviointi, mukauttaminen ja validointi. IAP:t ovat neuvonnan toimintamalleja, jotka ovat teknisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestäviä ja joita voidaan menestyksekkäästi soveltaa eri puolilla EU:ta.
- Ratkaisujen laaja levittäminen koulutusten, esittelytilaisuuksien ja muiden aktiviteettien kautta. Kohderyhminä ovat neuvojat, asiantuntijat, opiskelijat ja muut arvoketjun toimijat, jotka voivat edistää IAP-käytäntöjen käyttöönottoa.
- Yhteyksien luominen muihin alueellisiin, kansallisiin ja EU-tason hankkeisiin, sidosryhmiin ja päätöksentekijöihin, jotta kotieläintuotannon neuvontaorganisaatiot integroituvat paremmin AKIS-järjestelmiin. Hanke noudattaa monitoimijamallia, ja siihen osallistuu 20 organisaatiota, joilla on laaja kokemus neuvonnasta ja kestävästä kotieläintuotannosta.

Twinning – alueellista yhteistyötä naapurimaiden kanssa
Hanke kattaa kaikki 27 EU:n jäsenvaltiota sekä Yhdistyneen kuningaskunnan ja Sveitsin. Kaikkien jäsenvaltioiden kattamiseksi hankkeessa hyödynnetään niin sanottua "twinning"-lähestymistapaa. Hankekumppanit perustavat kansallia verkostoja, jotka tekevät yhteistyötä 18 lähialueen maan kanssa osana "twinning"-ohjelmaa. ProAgrian vastuulla on twinning -yhteistyöverkoston muodostaminen Ruotsin ja Tanskan kanssa.

Lue lisää hankkeesta EU:n Cordis-palvelusta ja hankkeen omilta nettisivulta https://livenetproject.eu/.
Projekti on saanut rahoitusta Euroopan komission Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta rahoituspäätöksellä numero 101182590.
