Nautitaan elämästä - ja tehdään rahaa siinä samalla

3 min lukuaika

Ruohonjuurella

Yrittäjäryhmä Länsi-Suomesta vieraili valtakunnallisten huippuosaajien kanssa Kanadan maatiloilla Ontariossa selvittämässä kuinka parhaat johtavat yritystään.

Whats App Kuva 2023 11 05 klo 07 57 49 32f12294

Kävimme tiedonhakureissulla Kanadan Ontariossa Storbergin Jarkon kanssa vuosia sitten kaksistaan ja innostuimme. Löydettyämme perustavanlaatuisia tietoja varsinkin nurmituotannon ja laidunnuksen kehittämiseen, päätimme järjestää myös pienryhmäläisillemme Kanadaan opintomatkan meidän aiempaa reissua hyödyntäen.

Jos korona ei olisi siirtänyt reissuamme kolmella vuodella, emme olisi nähneet niin selvästi, miten ilmastonmuutos on vaikuttanut rehuntuotannon valintoihin. Kuivuuskriisi ja kasvukauden pidentyminen oli muuttanut ajatuksia kasvien suhteen, yhdellä tiloista oli siinä välissä rakennettu uusi navetta ja yhdellä tilameijeri, joihin oli kiinnostavaa tutustua. Kannatti siis odottaa!

Vierailukohteet oli valittu suoraan huipulta. Kanadan mittakaavassa parhaiten johdettujen maitotilojen valintoihin suhtautuu tietyllä lailla hattu päästä -asenteella. Tosin osan aikaa reissusta hattu oli pakko pitää päässä, koska tuuli oli hyytävää. Kolme vierailluista maitotiloista oli TOP 10 listalla Kanadassa johtamisen näkökulmasta, ja tokihan kaksi Ontarion parasta maitotilaa oli reitillämme. Tilojen kokoluokka oli suomalaisittain vertailukelpoinen: 100-450 lypsylehmää. Yrittäjät olivat ylpeitä yrityksistään ja perheistään ja kannattavaan tuotantoon päästiin korkeista maiden hinnoista ja tuotantoa rajoittavista maitokiintiöistä huolimatta.

Kiertolaidunnuksen lohkosyöttö- ja kaistasyöttönäytökset lihanautatiloilla olivat myös mielenkiintoisia. Kun paikalliset cowboyt näyttävät käytännössä laitumella eläintensä kanssa, kuinka aitausten ja eläinten siirto oikeasti tapahtuu, jää pulinat pois eikä yksikään huokaile, että muuten joo, mutta onpas vaivalloista.

Sinimailasoppia lähdimme hakemaan ja sitä myös saimme. Älkää menkö keväällä mistään syystä mailaspellolle, kaikki toimenpiteet niiton jälkeen neljän vuorokauden aikaikkunassa ja syksyllä mailasen on saatava kerätä voimia, eikä kriittisenä jaksona saa niittää. Kukinnasta viis. Koiranheinän myöhäiset lajikkeet ja pehmeälehtisten ruokonatojen talvenkestävät lajikkeet loistivat, mutta aiemmin suosittu rehukattara oli kokenut alamäen muilla paitsi laitumilla. Kokoamme näistä päivitetyt tarkemmat ohjeet.

Vierailluilla kasvintuotantotiloilla peltopinta-ala oli lähemmäs 1000 hehtaaria ja niillä sujuva henkilöstöjohtaminen korostui. Porukkamme ihmetteli ginsengin viljelyä. Mielenkiintoiset markkinat, mutta varsin monimutkainen viljelytekniikka. Suursuosion sai maissin puinnin seuraaminen. Ei voitu aloittaa soijasta tai kuivaheinämarkkinoista keskustelua, ennen kuin maissifiiliksiin oli päästy pellolla saakka kunnolla.

Fiiliksiä nostattivat myös muut käytännönläheiset työnäytökset, kuten hiekan huuhtelu, lietetsunami ja mitä näitä nyt oli. Aamiaiskäytännöt, porealtaiden vesitilanne, lakanapolitiikka, oravat ja takapenkin pullotuotanto herättivät myös aktiivista keskustelua. Halloweenina olimme hotellin oudoin porukka ja kun henkilökunta määräsi, että nyt on enää yksi biisi heilutella erivärisiä tukkia, löytyi ryhmältä vielä vartin mittainen Leidit lavalla -sikermä listalle. Parasta kaikessa olikin matkaporukkamme, jonka jäsenet kulkivat hymyssä suin koko viikon aikaeroa uhmaten.

Anu Ellä

Valtakunnallinen Huippuosaaja, nurmentuotanto, johtaminen, pienryhmätoiminta

Arki-hankkeen hankevastaava

Matkan järjesti ProAgria Länsi-Suomen Arki-hanke.

Kiitokset vierailutiloille ja matkaporukalle (37 hlöä), varsinkin ryhmämme Tähdellisille, vastuuryhmien yhteenvetojen esittelijöille sekä matkan varaukset ja tulkkauksen hoitaneelle Johanna Vesalle/Farmimatkat. Erityiskiitos myös Jarkko Storbergille opintomatkojen ohjausyhteistyöstä: 11. vuosi innostavaa ohjausta yhdessä!

Tutustu kanadalaisten yrittäjien videohaastatteluihin Arki-hankkeen Facebook-sivulla.

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston logo