Sähkön käyttö ja sopimukset pohdinnassa?

1 min lukuaika

Talouden ruorissa

Sähkön hinta on nyt heitellyt erittäin runsaasti ja saa ajattelemaan enemmän tai vähemmän sähkösopimuksiamme ja kulutuksiamme.

Sähkölamppu

Kun pohdit sähkösopimuksen tyyppiä, mieti ensin omaa sähkönkäyttöäsi. Jos omaan kulutusta pystyy määrän ja ajan suhteen ajoittamaan ja on valmis sietämään suuriakin hintapiikkejä, voi pörssisähkö olla pitkän ajan kuluessa edullisin. Jos taas haluaa turvaa ja helppoutta tai esimerkiksi pyykkikonetta joutuu käyttämään paljon, on kiinteähintaisin on luultavasti paras vaihtoehto. Näin varsinkin, jos kyseessä on vain oma talo. 

Mutta mitä jos tuotat itse sähköä? Jos omistat sähköauton? Nämä asiat kannattaa huomioida sähkösopimusta tehdessä. Hinnan kiinnityksissä  kannattaa ajatella antaako hinnanmäärityksen vallan muiden käsiin vai haluaako edelleen pitää sen enemmän tai vähemmän omissa käsissään. 

Suoraa sähkölämmitystä kannattaa miettiä, pystyykö sitä helpottamaan muilla konsteilla.  Paljon on maaseudullakin vaihdettu puu- ja öljykattiloita lämpöpumppuratkaisuihin. Tapauskohtaisesti näistä löytyy hyviä säästökohteita. 

Neuvo-rahoituksen avulla eri ratkaisuvaihtoehtoja kannattaa miettiä yhdessä asiantuntijan kanssa. Kukaan ei tiedä tulevaisuutta, mutta yhdessä pohtiminen laajentaa näkökulmia ja vaihtoehtovalikoimaa.