Ajatuksia energiasta ja rakentamisesta

1 min lukuaika

Talouden ruorissa

Energianhinnat tulevat jatkamaan voimakasta vaihtelua. Ennustaminen on mahdotonta, mutta eri näkymiin varautuminen ja suunnittelu kannattaa.

Photovoltaic 2138992 1280

Alkuvuonna päättynyt energiakriisi on onneksi taakse jäänyttä aikaa. Se opetti paljon ja innosti investoimaan mm. aurinkopaneeleihin. Maailma ei kuitenkaan näytä palaavan aikaan ennen Ukrainan sotaa ja energian hinnat tulevat jatkamaan voimakasta vaihtelua ja pakottavat tekemään valintoja mm. kiinteähintaisen ja pörssisähkön välillä. 

Näyttää siltä, että energiapuun hinta on toistaiseksi pysyvästi noussut ja tämä tulee ainakin vaikuttamaan investoinneissa, jos niitä tehdään ostoenergian varaan. 

Vuoden viljasato oli osittain heikko. Markkinoille tulee väistämättä toksiineja sisältävää ja kevyttä viljaa, joka ei ole kauppakelpoista. On mahdollista, että esimerkiksi kevyt kaura voi olla tilalle edullisin vaihtoehto energiaksi.

Rakentaminen näyttää nyt rakennusyritysten konkurssien myötä synkältä. Toisaalta nyt voi olla se parhain aika saada rakentajia ja edullisia rakennustarvikkeita varattua, sillä ensi kesänä tilanne voi taas olla ihan toinen, kun kevät muuttaa ajatuksia. 

Ennustaminen on mahdotonta, mutta eri näkymiin varautuminen ja suunnittelu kannattaa. Autamme pohtimaan tulevaisuutta, erilaisia valintoja ja investointeja.