Idän Märehtijät on täällä!

3 min lukuaika

Ruokintapöydällä

”Olisi mukava keskustella useammin viljelijäporukassa.” ”Mitenhän muut tilat ovat tämän hoitaneet?” ”Jokohan alkaa olla naapurikunnassa säilörehunkorjuu käsillä?” Monia kysymyksiä ja palautteita on ilmassa ja näihin päätimme vastata perustamalla Idän Märehtijät -yhteisön ProAgria Itä-Suomen alueelle.

Parrenpieli MNA 6849 2

Idän Märehtijät -yhteisössä on tarkoitus pitää aktiivisesti yhteyttä WhatsApp palvelulla, Teams tapaamisilla, kokonaan etänä ja hybridimallisina (paikanpäällä he jotka pääsevät ja osa etänä) tapaamisina sekä mahdollisuuksien mukaan myös sekä ammatillista asiaa että yhdessäoloa sisältävinä livetapaamisina. Olemme ottaneet tähän mallia Länsi-Suomessa toimivasta Lännen Märehtijät ryhmästä, jossa samankaltaista toimintaa on ollut jo useita vuosia ja nautatilallisia on ryhmässä paljon.

Idän Märehtijät -yhteisö polkaistiin käyntiin esittelyllä Teamsin välityksellä 3.5.2023. Kävimme läpi ryhmän toimintaperiaatteet ja osallistujilta saivat esittää toivomuksia mitä aiheita ryhmässä käsiteltäisiin. Toiveita kertyikin pitkä lista! Esille nousi peltoviljelypuolelta mm. kasvustotilanteet ja korjuuaikataktiikat, navetan puolelta; ruokinta, eläinten jakaminen ryhmiin, eläinten ja hoitajien olosuhteiden parantaminen ja yleisesti töiden tehostaminen, johtaminen ja uusimman tutkimustiedon jakaminen. Ja tässä vasta osa.
Innostuneet osallistujat jakoivat ideoita runsaasti. Näihin palaammekin jo heti seuraavalla kerralla. Ensimmäisen kerran tapaamiseen osallistuneet antoivat palautetta, että heti sai uusia ideoita ja vinkkejä toisilta viljelijöiltä. Yhteisöllisyydestä on hyötyä.

Tapaamisen asiantuntijan puheenvuorosta vastasi Tero Tolvanen.  Hänellä on monipuolisesti rautaista osaamista sekä luomu- että tavanomaisesta viljelystä. Tässä osiossa käytiin mukavasti kokemustenvaihtoa ja keskustelua. Tero aloitti osuutensa puhumalla töistä, jotka kannattaisi tehdä nyt, ennen varsinaisen kasvukauden alkua. Laiduntavien tilojen kannattaa laittaa aidat kuntoon hyvissä ajoin sillä laidunnuksen aloituksen myöhästyminen vie merkittävästi tehoa laiduntamisesta. Eräs osallistujistamme antoi hyviä vinkkejä, että käyttää metallilankaa laidunlankana ja syksyisin vain laskee langan maahan josta se on helppo nostaa kannattimiin keväällä. Keväällä sen kaveriksi laitetaan myös leveä, valkoinen aitanauha jonka eläimet huomaavat hyvin. Kevättöiden valmisteluun kuuluu myös paripyörien asentaminen, kukaanhan ei toki halua traktoriaan upottaa vaikka siitä raflaavia kuvia someen saakin.

Teron osuudessa kävimme myös vilkasta keskustelua kulokon rikkomisesta ja mikä siihen olisi milloinkin paras keino. Rikkaäes tuntui olevan useimmilla käytössä ja toimenpidettä suositellaankin esimerkiksi siksi että maa lämpenee nopeammin ja nurmi lähtee paremmin kasvuun. Jos kuloheinää on paljon niin sen rikkominen parantaa myös säilörehun laatua (etenkin jos niittokorkeus on suositellussa eli vähintään 10 cm). Samassa yhteydessä puhuimme myös täydennyskylvöstä ja saimme kuulla erilaisia tapoja kuinka täydentää, mitä siemenseoksia käyttää ja miksi. Täydennyskylvöissä oikea kosteus on kriittinen asia. Täydennystä voi tehdä jo syksyllä, lumen päälle tai keväällä. Pintakylvöön Tero suositteli pyöreitä siemeniä sillä ne pääsevät parhaiten maakosketukseen. Lopuksi Tero Tolvanen kertoi vielä lyhyesti uudesta tukikaudesta ja sen mahdollisuuksista. Kiitoksia sekä Terolle että tapahtumaan osallistuneille! Jatkoa seuraa!

Jos kiinnostuit Idän Märehtijät -yhteisöstä ( Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo) niin klikkaa alla olevaa linkkiä ja hyppää mukaan mainioon joukkoon!
Mitä varhaisemmassa vaiheessa tulet mukaan sen enemmän ehdit saamaan ryhmästä iloa ja hyötyä! Ryhmä on jo laitettu alulle ja keskustelu on käynyt vilkkaana. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: hertta.mikkonen@proagria.fi tai 043 827 3144