Älä päästä suzukiita hurjastelemaan tunneleihisi!

2 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

Drosophila suzukii - täplämahlakärpänen on levinnyt Euroopan läpi noin 10 vuodessa.

Drosophila suzukii taplamahlakarpanen

Drosophila suzukiin hallinta

Johdan yhteisprojektia nimeltä suzukiin hallinta, eikä se tarkoita, että pyyhällän 1000 kuutioisella V-Stormilla pellolta toiselle koko kesän, mutta en voinut vastustaa kiusausta projektin nimeämisessä.

Se suzukii, jonka hallintaan pyrimme, on Drosophila suzukii - täplämahlakärpänen. Täplämahlakärpäsellä on laaja isäntäkasvikirjo sekä viljeltyjen että luonnonmarjojen joukossa. Se on levinnyt Euroopan läpi noin 10 vuodessa, ja suurelta osin ihmisen avustamana. Suomeenkin sitä on tullut kahden edellisen kasvukauden aikana tuontimarjoissa, jotka on hankittu, tukku- tai vähittäiskaupasta tai myyntikojuista. Marjat ovat olleet kauppakelpoisia, päällepäin hyvännäköisiä. Silti joitakin toukkia ja munia on niistä suodattamalla löydetty. Täplämahlakärpänen pyrkii siis maahan säännöllisesti.

Havainnot

Suomessa on vielä onneksi pitkä, kylmä talvikausi. Ensimmäiseltä havaintopaikalta, pellolta, ei ole tehty uusia havaintoja kahteen kasvukauteen, mikä viittaa siihen, että täplämahlakärpänen ei vielä talvehdi meillä. Kannattaa siis keskittyä ennaltaehkäisyyn. Tuontimarjat ovat todennäköisin kulkeutumisreitti tilalle, joten niiden käsittelyä tilalla pitää välttää. Tuontimarjoja käsiteltäessä on erittäin tärkeää, että myymättä jääneet tai pilaantuneet marjat pakastetaan tai kuumennetaan ennen kuin ne hävitetään, jotta marjoissa mahdollisesti olevat toukat tai munat eivät pääsisi kehittymään aikuisiksi ja leviämään tilalle tai ympäristössä kasvaviin luonnonmarjoihin.

Tunnelivatut ja jatkuvasatoiset mansikat ovat suurimassa vaarassa, koska muualla pohjoisilla leveysasteilla lentohuippu on ollut syyskuussa. Tunneleissa satokausi jatkuu pitempään ja lämpötila on syksyllä korkeampi kuin avomaalla, joten ne ovat täplämahlakärpäsen kannalta edullisia lisääntymispaikkoja. Myös kotitalousjätteeseen päätyvät tuontimarjojen tai hedelmien jäänteet pitäisi pakastaa ennen biojäteastiaan laittamista, jotta suzukiit eivät äätyisi hurjastelemaan tunneleihisi!

Täplämahlakärpäsen tarkkailu ja tunnistus -video löytyy projektin www-sivulta https://www.luke.fi/fi/projektit/suzukiin-hallinta                                                 (sallimalla evästeet, näet videon) Sivuille on tulossa myös tietokortti täplämahlakärpäsestä.


Anne Nissinen
Luke

På svenska: Låt inte suzukiin flyga fritt omkring i dina tunnlar!