Maiseman syystyöt

4 min lukuaika

Maisema mielessä

Syksy on hyvää aikaa arvioida mitä kesän aikana on saanut aikaiseksi, mitä töitä olisi vielä syksyn ja talven aikana tehtävissä ja mitä seuraava vuosi tuo tullessaan. Lue maisema-asiantuntijoidemme ajankohtaiset vinkit maiseman syystöihin.

Pihlajanmarjat

Syksy on erinomaista aikaa arvioida kesän töitä ja suunnitella tulevaa. Kesän työkiireet ovat ehkä hieman helpottaneet ja syyssateiden ropistessa voi pohtia, mitä kesän aikana on saanut aikaiseksi, mitä töitä olisi vielä syksyn ja talven aikana tehtävissä ja mitä seuraava vuosi tuo tullessaan. 

    Perinnebiotooppien syystyöt

    Perinnebiotooppeja ja luonnonlaitumia on perustettu ja laidunnettu ahkerasti kesä ja alkusyksy ja nyt olisi aika miettiä, mitä muita toimenpiteitä sopimusalueilla pitäisi tehdä. Onko hoitosuunnitelmaan kirjattu raivausta tai aidan korjaamista vai olisiko tarvetta tehdä lisäniittoa? Voit tilata maisema-asiantuntijamme Neuvokäynnille ja katsotaan yhdessä, onko ympäristösopimuksen ehdot täyttyneet tai pitäisikö hoitosuunnitelmaa mahdollisesti päivittää.

    Uuden kauden maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimuskohteissa ovat puhuttaneet alueiden puustoisuus. Meillä Suomessa perinnemaisemat ovat siitä harvinaisia, että ne ovat useimmiten puustoisia, toisin kuin etelämpänä Euroopassa. Puustoisuus perinnebiotoopilla ei haittaa, kunhan se ei vaikeuta laidunnusta tai muita sopimuksen mukaisia toimia. Puustonkin kohdalla on hyvä muistaa luonnon monimuotoisuus. Mitä monilajisempi ja monipuolisempi alue on, sitä enemmän muita lajeja se hyödyntää ja sitä enemmän se lisää myös maiseman monimuotoisuutta. Tasavälein harvennetut ja saman ikäisistä ja lajisista puista koostuvat alueet eivät täytä sopimusehtoja niin hyvin kuin valoa maahan asti saava alue, jossa on ehkä kukkivia ja marjovia lajeja ja siellä täällä eri kokoisia niittylaikkuja ja lahopuustoa.

    Laitumilla puista saa luontaisia varjopaikkoja, mutta liian tiheässä kasvava puusto estää valon pääsyn maahan, jolloin kenttäkerroksen kasvillisuus ei pääse kasvamaan ja eläimille on alueelle vähemmän ruokaa. Liian tiheä puu- ja pensaskerrasto vaikeuttaa myös alueen hoitoa.
    Laitumilla puista saa luontaisia varjopaikkoja, mutta liian tiheässä kasvava puusto estää valon pääsyn maahan, jolloin kenttäkerroksen kasvillisuus ei pääse kasvamaan ja eläimille on alueelle vähemmän ruokaa. Liian tiheä puu- ja pensaskerrasto vaikeuttaa myös alueen hoitoa.

    Tilakeskuksen maisemanhoito

    Perinnebiotoopeilta ja laitumilta voidaan siirtyä pohtimaan tilakeskuksen ilmettä ja lähiympäristöä. Ovatko koneet ja laitteet suurentuneet vuosien saatossa, mutta tiet ja kulkuyhteydet pysyneet samoina viimeiset vuosikymmenet? Onko tilalla pieniä jalkoja juoksemassa ja onko heidän liikkumisensa turvallista? Maisema-asiantuntijamme tarjoavat tilakeskussuunnittelua, jossa yhdessä katsotaan mm. rakennusten ja kulkujen sijoittelut, näkymät niin lähi- kuin kaukomaisemaankin, kasvillisuus ja mahdolliset haittakasvit ja pohditaan, miten luonnon monimuotoisuutta voisi tilan alueella hoitaa ja lisätä.

    Maatilojen uudisrakentamista suunnitellessa on syytä pohtia sijainnin toiminnallisuuden lisäksi myös maisemallisia näkökulmia. Suuren haasteen tuotantorakennusten sijoittamisessa maisemaan tuo niiden mittakaava. Suuret rakennukset näkyvät kauas ja näyttävät kaukomaisemassa monesti jopa suuremmilta kuin vierestä katsottuna. Yksi keino sulauttaa uudisrakennukset paremmin maisemaan on oikeaan mittakaavaan suunniteltu kasvillisuus. Kannattaa siis jättää mahdollisuuksien mukaan rakennusalueella olemassa olevaa varttunutta puustoa, mutta myös miettiä uutta kasvillisuutta suunnitellessa niiden mittakaavaa suhteutettuna ympäröiviin rakennuksiin.

    Tilakeskuksen ympäristössä on monia tapoja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Esimerkiksi nurmikot voidaan korvata monilajisilla niityillä ja istutuksissa suosia kotimaista alkuperää olevaa lajistoa.
    Tilakeskuksen ympäristössä on monia tapoja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Esimerkiksi nurmikot voidaan korvata monilajisilla niityillä ja istutuksissa suosia kotimaista alkuperää olevaa lajistoa.

    Luonnon monimuotoisuuden lisääminen

    Onko kylätalon, oman kotitalon tai tilakeskuksen ympäristössä runsaasti leikattavaa nurmikkoa? Onko kaikelle nurmikolle käyttöä, eli syytä pitää kasvillisuus matalana? Voisiko osan nurmikosta korvatakin monilajisella niityllä? Maisema-asiantuntijoiltamme onnistuvat myös monilajisten niittyjen perustamissuunnitelmat ja hoito-ohjeistus. Uutena palveluna tarjoamme myös yrityksille ja kaupungeille räätälöityjä Tyky-päiviä luonnon monimuotoisuusteeman ympärille.

    Nurmikko mielletään helppohoitoiseksi ja kauniiksi ja nykyomakotiasukin tason mittana taidetaan tänä päivänä pitääkin nurmikon vihreyttä ja tasaisuutta. Mutta luonnon monimuotoisuutta tasainen nurmikko ei harmi kyllä lisää. Syksy on mitä parhainta aikaa perustaa niitty. Niittykasvien siemenet tarvitsevat kosteutta itääkseen ja monimuotisten kasvien siemenet vaativat pakkaskäsittelyn. Monilajisen niityn voi perustaa esim. laikkuina vanhan nurmikon sekaan tai korvata joltain alueelta nurmikon kokonaan niityllä kuorimalla vanhan nurmikon ja pintamullan pois. Vai oletko onnekas ja nykyisessä nurmikossa kasvaa jo valmiiksi monipuolisesti kukkivia lajeja? Tässä tapauksessa voit vain jättää vähitellen alueita leikkaamatta ja nurmikon tilalle kasvaa vähitellen kukkiva niitty.

    Monilajisia niittyjä voi perustaa kylätalon pihapiiriin, kotitalon tai tilakeskuksen nurmikoiden tilalle tai vaikka yritysten pihamaalle ja järjestää kylvön ja niiton ympärille Tyky-päivät. Lisätietoa Tyky-päivistä luonnon monimuotoisuuden lisäämisessä saat maisema-asiantuntijoiltamme.

    Voit lukea lisää monilajisen niityn perustamisesta Lisää lumoa -hankkeemme syyskuun lumovinkistä.

    Maisema-asiantuntijoiltamme voi tilata mm. alla olevia palveluita syksyn ja talven aikana.

    Perinnebiotooppien ja luonnonlaitumien hoito-ohjeistus Neuvopalveluna

    • Kesän hoitotoimenpiteiden arviointi
    • Hoitosuunnitelman tarkastaminen
    • Uusien hoitosopimusten suunnittelu

    Tilakeskuksen ympäristön suunnittelupalvelut

    • Rakennusten ja kulkureittien sijoittelu
    • Kasvillisuuden valinta ja haittakasvien torjunta

    Luonnon monimuotoisuuden lisäämisen suunnittelu- ja konsultointipalvelut

    • Maisemaniityn perustaminen
    • Tyky-päivät niityn kylvön ja hoidon ympärillä

    Katri Eriksson

    Kirjoittaja toimii maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntijana Länsi-Suomen MKN Maisemapalveluissa.