Ajankohtaista rikkakasveista syksyllä 2012, osa 1

1 min lukuaika

Luomua laadulla

Märkyyden vuoksi monilla pelloilla on jouduttu turvautumaan varasuunnitelmiin.

Vettä on jo liikaa rikkakasveillekin.

Rikkakasvit näkyivät melkoisesti kaikilla pelloilla tänä kesänä. Tähän syynä ovat olleet runsaat sateet sekä matalat lämpötilat. Märkyyden vuoksi monilla pelloilla on jouduttu turvautumaan varasuunnitelmiin sekä tekemään viljelyitä liian huonoissa olosuhteissa.

Runsas kosteus on taannut sen, että rikkakasveilla on ollut riittävästi kosteutta ja kilpailukykyä kosteudesta kärsiviä satokasveja vastaan. Tämä näkyy varsinkin pelloilla, joissa ojituksien toimivuus on ollut erityisellä koetuksella. Rikkakasvien torjunta varsinkin avokesannolla on ollut lähes tuloksetonta, koska ei ole ollut kunnon poutajaksoja.


Ohdaketta ja valvattia reilusti ohran kanssa.

Syksyä kohden mennessä ovat erityisesti valvatti ja juolavehnä kasvaneet viljakasvuston ohitse ja samalla tuottaneet runsaasti siemeniä ympäristöönsä. Näin on päässyt tapahtumaan varsinkin niillä pelloilla joissa ei ole ollut aluskasvia. Aluskasvit ovat pystyneet kilpailemaan rikkaruohoja vastaan kohtuullisen tehokkaasti tänäkin vuonna, koska ne ovat hyötyneet kasvuolosuhteista. Mutta monilla pelloilla esimerkiksi apila on kasvanut viljan ylitse, mikä ei ole myöskään tarkoituksen mukaista.


Pellonpientareella katselemassa kuinka apila kasvaa ylitse herne-seosviljakasvustosta elokuussa 2012.