Pohjoisen kaiku voimistuu
ProAgria Pohjois-Suomen (ent. ProAgria Oulu) toiminta päivittyi 28.11.2024 Limingassa pidetyssä edustajakokouksessa. Alkujaan organisaation toiminta alkoi jo vuonna 1828 ja toiminta-alueena oli tuolloin koko Pohjois-Suomi Kainuuta myöten. Uusien sääntöjen myötä toimialue rajattiin nyt Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakuntiin, jolloin toiminta tavallaan palasi juurilleen.

Myös hallinto virtaviivaistui ja valtuuskunta hallintoelimenä lakkasi. Samalla kuusijäseninen hallitus sai uuden jäsenen Lapin alueelta ja siirryttiin kerran vuodessa syyskaudella pidettävään vuosikokoukseen.
Palvelujen tarjontaa on lisätty pohjoiseen ja Rovaniemelle avattiin toimisto, jonka piirissä on neuvonnan henkilöstöä noin kymmenen asiantuntijan verran. Kokonaisuutena toimialueemme kattaa 40 % koko maan pinta-alasta maailman pohjoisimpana neuvonnan toimijana.
Lapin kasvavat elinkeinot ja kehittämismahdollisuudet
Maatalouden ja etenkin karjatalouden rooli on edelleen merkittävää Lapin alueella, mutta kasvussa on ollut jo pitkään matkailu ja sen oheispalvelut. Runsas luonto monine mahdollisuuksineen tarjoaa pohjoisessa kosolti kehittämismahdollisuuksia. Olemme tiivistäneet yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa erilaisten hankkeiden muodossa, kuten esimerkiksi Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.
Huoltovarmuus ja varautuminen ovat neuvonnan työn osia, jotka huomioidaan tilakohtaisissa keskusteluissa. Myös kansainvälinen yhteistyö on syventynyt, ja ruotsalaiset ovat hakeneet oppia toiminnastamme. Erityisesti teemme yhteistyötä Ruotsin pohjoisimman neuvontaorganisaation Hushållningssällskapet i Norrbotten-Västerbottenin kanssa.
Pohjoisen merkitys kasvaa
Pohjoisen merkitys on korostumassa ja toiveita herättää myös junaliikenteen alkaminen Tornion ja Haaparannan kautta Ruotsiin ja sitä myöten yhä syvemmälle keskiseen Eurooppaan. Tämä on ennen kaikkea huoltovarmuuskysymys – Suomenlahti ja eteläiset merialueet ovat kriisiherkkiä alueita maamme huollon kannalta. Pohjoinen tarjoaa myös paljon muuta – kasvavaa matkailua, kaivannaisteollisuuden mahdollisuuksia ja energiaa. Maailmanlaajuisesti katsottuna alueemme arktisuus vain lisää potentiaaleja edelleen. Myös maailmalla arktiset alueet ovat uudessa myötätuulessa.
Näissä myönteisen kehityksen askelissa teemme työtä maaseudun kehittämiseksi alueellamme yhdessä kumppaneidemme kanssa eteenpäin katsoen.