Omavaraista ruoantuotantoa tarvitaan juuri nyt

2 min lukuaika

Kasvun keskellä

Kun maailma muuttuu, ruokaa tarvitaan silti joka päivä

Reilussa kahdessa kuukaudessa maailma on heittänyt voltin. Koko maailma on joutunut miettimään toimenpiteitä akuuttiin tilanteeseen. Yhtäkkiä kiire katoaa. Samaan aikaan syntyy uudenlainen kiire. Asiat saavat uuden tärkeysjärjestyksen. Parin viikon takainen kiireellisin asia ei juuri nyt olekaan se akuutein. Nyt meillä ProAgriassa on fokusoitava tekeminen asiakastyöhön, pidettävä huoli siitä että henkilöstö tietää, miten meillä toimitaan eri tilanteissa ja mistä löydämme lisätietoa. Kertoa asiakkaille, kuinka me toimimme tässä poikkeustilanteessa. Uusi kasvukausi on edessä, ruoantuotannon pitää poikkeusoloissakin pyöriä.

Minä luulin että maailmaa ei pysäytetä, mutta niin vain on sekin jo tehty, melkein. Pysähtyköön maailma, mutta siitä huolimatta kahden asian on rullattava, nimittäin terveydenhuollon ja ruoantuotannon. Olemme hamstranneet kaapit täyteen ruokaa, emme kodinelektroniikka tai pikamuotia. Meillä on monta sukupolvea, joiden ei ole tätä tarvinnut kokea saatika koskaan miettiä. Nyt tämä tuli meillekin vasten kasvoja. Ruokaa on tuotettava, se on nyt tärkeää. Elintarviketuotanto alkutuotanto mukaanlukien on yksi osa yhteiskunnan niistä toimista, joiden pitää kriisissäkin toimia.

Kuulostaa varmaankin kliseiseltä, mutta historian ymmärtäminen auttaa tässäkin hetkessä. Kriisistähän neuvontaorganisaatiot aikanaan alkumme saimme. Meidän osaamisen ja tiedon kautta on rakennettu suomalainen ruuantuotanto jo vuosisatoja sitten. Olemme selvinneet sodista ja taudeista, katovuosista ja pula-ajoista. Nyt me tarjoamme uusin tavoin apua ja tukea asiakkaillemme. Eli selviämme yhdessä tästäkin. Etäpalveluiden ja sähköisten palveluidemme on aika näyttää voimansa ja kykynsä kun me asiantuntijaorganisaationa autamme ja ohjaamme tuottajia selviytymään tästäkin kriisistä.

Otetaan tämä kriisi opetuksena siitä miten tärkeää omavaraisuus jokaiselle maalle on. Omavaraisuus ruuantuotannossa ja monessa muussakin yrittäjyydessa. Juuri nyt raaka-aineita ei runsaasti saavu Suomeen maan rajojen ulkopuolelta, saati komponentteja tai uusinta pintamuotia. Mutta vaikka kaupan hyllyltä voi hetkellisesti olla loppu se suomalainen jauheliha, lihaa ja muuta ruokaa tuotetaan tänäänkin hyllyjen ja vatsojemme täytteeksi.

Pidetään huoli siitä, että se kotimainen viljelijä selviää tästäkin kriisistä. Ehkä hieman uusilla välineillä, mutta entistä vahvempana!

Pitäkää huoli toisistanne!

Meira-Pia Lohiluoma

Direktör för ProAgria Lantbrukssällskapet,

Österbottens Svenska Lantbrukssällskap r.f