Mitäs nyt sitten tapahtuu?

2 min lukuaika

Kasvun keskellä

Keskustelua kaivataan kotimaisesta elintarvikeketjusta.

Aritoivonenblogikuvaartikkeli

Eduskuntavaalien jälkeen riitti puheenaiheita. Tuttu kaupan kassa kertoi, että heillä oli vaalisunnuntai-iltana turvauduttu tiimityöhön. Rouva seurasi äänestystuloksen kehittymistä, kun taas herra seurasi tilanteen kehittymistä naisten MM-loppuottelussa. Molempien lopputulos herätti varmasti tunteita.

Meidän kaikkien maaseutuelinkeinojen parissa toimivien huolena on tietysti se, miten turvaamme kotimaisen ruuantuotannon, yritystoiminnan sekä maaseudulla asumisen perusedellytykset ilmastoahdistuksen, vaihtoehtoisten totuuksien ja kärjistyvien mielipiteiden kyllästämässä ilmapiirissä, jossa maataloutta on helppo rökittää.

Olen keskustellut useammankin maaseutuelinkeinojen ja elintarvikeketjun piirissä olevan toimijan kanssa siitä, miten yleiseen keskusteluilmapiiriin ja kuluttajien johdatteluun hyvinkin kyseenalaisesti perustelluilla mielikuvilla voitaisiin vaikuttaa. Keskeisin keino lienee siinä, että elintarvikeketju ja koko maaseututoimiala keskittäisivät voimansa yhteiseen tahdonilmaisuun kotimaisen ruuan ja maaseudun puolesta, nostamalla esiin yhdessä ne keskeiset faktat, joilla voidaan osoittaa vaikkapa seuraavat tosiasiat:

  • miksi tarvitsemme turvalliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon myös eläinperäistä valkuaista
  • mitkä ovat seurannaisvaikutukset, jos Suomessa lopetettaisiin lihantuotanto
  • mitä tarkoittaa eläinten hyvinvointi
  • mikä on maan rakenteen, kasvipeitteisyyden, kasvukunnon ja viljelymenetelmien merkitys hiilen sidonnassa
  • mitä mahdollisuuksia maaseudun elinkelpoisuuden, kulttuurimaiseman ja infran säilyttäminen tarjoa vaikkapa lähimatkailulle ja muulle yritystoiminnalle

Maaseudun puolesta puhuvia argumentteja pystymme tällä listalle lisäämään paljonkin, kunhan vain saisimme niistä yhteisen sanoman, jonka sisältöön myös samalla tavoin sitoutuisimme.

Valtakunnassa on koottu ruokapöytäfoorumi pohtimaan kotimaisen elintarvikeketjun tulevaisuutta. ProAgria ilmoittautuu myös tähän foorumiin noin 600 asiantuntijansa, 30 000 asiakkaansa sekä noin 45 000 jäsenensä puolesta. Haastamme tähän myös muun maaseutuun vaikuttavan arvoketjun.

Kirjoittaja
Ari Toivonen
Toimitusjohtaja
ProAgria Etelä-Suomi