Maaseutu on nousussa

2 min lukuaika

Kasvun keskellä

Lähellä olevat luonnolliset asiat, omavaraisuus, kestävyys, vähäpäästöisyys ja harmonia luonnon kanssa kiinnostavat yhä useampia.

Vesa Nuolioja ja Ajan kulku -veistos Oulussa.

Maaseutu on nousussa ja kiinnostaa

Juuri nyt puhutaan maaseudusta, maalaisuudesta ja maaseudun olemuksesta TV- ja muissa kanavissa – aihe kiinnostaa. Mitä on tämän taustalla? Onko agraarikulttuuriin jo sen verran etäisyyttä, että olemme kypsempiä käsittelemään aihetta? Oliko tämäkin asia tulollaan esiin joka tapauksessa, mitä viime vuonna puhjennut korona vauhditti – siltä näyttää.

Lähellä olevat luonnolliset asiat, omavaraisuus, kestävyys, vähäpäästöisyys ja harmonia luonnon kanssa kiinnostavat yhä useampia. Kertakäyttökulttuurin lopun alku on tulossa näkyviin. Valtaosa planeettamme päästöistä kun tulee fossiilisista polttoaineista, mihin kytkeytyy voimakkaasti kertakäyttökulttuuri ja ylikuluttaminen. Olemme viime vuosisadan kiihdyttäneet talouskasvuamme juuri fossiilisten polttoaineiden avulla.

Tämä lyhyt ajanjakso on johtamassa muutoksiin ekosysteemissämme. Planeettamme hakee uuden tasapainon seuraavina satoina, ehkä tuhansina vuosina. On omissa käsissämme, miten tässä selviää ihminen.

Vähemmän on enemmän

Konkreettisin ja pysäyttävin esimerkki ekosysteemimme yskimisestä on merissä oleva muovin määrä ja miten se leviää joka puolelle mikrohiukkasina. Esimerkkinä meilläkin kauppojen hyllyt on pääosin täytetty Aasian maissa tuotetuilla leluilla ja useimmiten muovisellaisilla. Vaatteiden kertakäyttöisyys on myös pysäyttävää: se kuluttaa energiaa, aiheuttaa päästöjä ja siihen kytkeytyy halpatyövoiman käyttöä.

Koronan keskellä olemme ryhtyneet toimimaan toisin – ainakin hetkellisesti. Olemme enemmän perusasioiden äärellä, saatamme ehkä nähdä oleellisen epäoleelliselta. Näemme varmasti paremmin lähellä tuotetun ruuan ja omavaraisuuden merkityksen. Näemme myös sen, että kaikkien rattaiden ei tarvitse pyöriä niin kiivaasti: vähemmän on enemmän ja kiireetön arki helpompaa. Ei tarvita niin paljon kuluttamista, vaan enemmän välittämistä.

Kiertotaloutta ja hiilensidontaa

Paljon pitää tehdä, ja sopeutuminen muutoksiin on alkamassa monella tasolla. Raaka-aineiden kierrätys nousee isoon rooliin. Jatkossa toisen poisheittämän tavaran tulee olla raaka-aine toiselle valmistaa uutta. Mitä paremmin oivallamme tätä, sitä paremmin asiat etenevät ja ikään kuin normalisoituvat.

Alkutuotantosektorilla eli maa- ja metsätalouden parissa työskentelevillä on paljon ratkaisun avaimia niin kiertotalouteen kuin hiilensidontaankin. Näiden parissa työskentelemme yhä tiiviimmin myös ProAgriassa.

Vesa Nuolioja
johtaja
ProAgria Oulu