Sosiaalinen ehdollisuus, mikä muuttuu vai muuttuuko mikään?

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

Vuoden 2025 alussa voimaan tullut CAP:n uusi sosiaalinen ehdollisuus tuo mukanaan merkittäviä muutoksia viljelijöille ja maatalousyrityksille, jotka työllistävät työvoimaa. Uudistus herättää monia kysymyksiä: mitä sosiaalinen ehdollisuus tarkoittaa käytännössä ja miten se vaikuttaa alan toimijoihin?

Sivu 6 sos ehdollisuus essi jokela 1

Mistä on kyse? 

Sosiaalinen ehdollisuus tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että työntekijöiden työturvallisuuden tai työsopimusten laiminlyönti voi johtaa viljelytukien prosentuaalisiin leikkauksiin. Vaatimukset perustuvat useaan lakiin, jotka tarjoavat turvaa sekä työntekijöille että työnantajille. Esimerkiksi paikallinen sopiminen, eli työnantajan ja työntekijän välinen sopimus, on jatkossakin mahdollista.

Ketä sosiaalisen ehdollisuuden vaatimukset koskevat? 

Sosiaalisen ehdollisuuden vaatimukset koskevat viljelijöitä ja yrityksiä, jotka saavat tukia ja työllistävät työntekijöitä työsuhteen tunnusmerkistön mukaisesti. Näiden vaatimusten piiriin kuuluvat erityisesti työntekijöiden työturvallisuus ja työsopimusten noudattaminen. Työsuhteen tunnusmerkistön arvioinnissa voi kääntyä Aluehallintoviraston puoleen, joka valvoo työsuojelua ja työsopimuslakia. Aluehallintovirasto toteuttaa sosiaalisen ehdollisuuden tarkastuksia osana normaalia työsuojelutarkastustoimintaansa.

Lakeihin ja asetuksiin tutustuminen sekä asioiden pohtiminen asiantuntijan kanssa on paikallaan, jos kyseiset asiat eivät ole entuudestaan tuttuja, ProAgria Pohjois-Suomen maidontuotannon asiantuntija Elina Raudaskoski vinkkaa.

Mitä toimia muutokset edellyttävät?

Erityisesti tiloilla, jotka ovat tottuneet käyttämään kausityövoimaa tarpeen mukaan, saattaa olla edessään pohdinnan paikka tai tarve omaksua uusia toimintatapoja. Uusien määräysten myötä aikaa saattaa kulua aikaisempaa enemmän työsopimusten laatimiseen, työvuorosuunnitteluun ja työajanseurantaan. Lisäksi on tärkeää panostaa asianmukaiseen perehdytykseen, tapaturmien ehkäisyyn, työsuojeluun ja työterveyshuollon järjestämiseen. Ehdollisuuden vaatimukset tarjoavat kuitenkin joustavuutta, sillä monissa tilanteissa on mahdollista sopia asioista paikallisesti työnantajan ja työntekijän kesken.

On myös hyvä muistaa, ettei tukia menetä, jos jokin sosiaalisen ehdollisuuden vaatimus ei ole heti kunnossa.

Ensimmäiset korjauskehotukset eivät vähennä tukia. Vakavista laiminlyönneistä annettavat seuraamukset ovat 1–10 %. Seuraamuksen kokoa määrätessä laiminlyönnin vakavuus ja pitkittyneisyys ovat määrääviä tekijöitä, Raudaskoski kertoo.

Dokumentoinnin tärkeys korostuu

Ehdollisuuden vaatimusten toteutumisen huolellinen dokumentointi on äärimmäisen tärkeää. Mikäli toimenpiteitä ei voida todistaa dokumentein, niitä ei katsota tehdyiksi. Erityisesti valvontatilanteita ajatellen dokumenttien oikeellisuus ja helppo saatavuus ovat ratkaisevan tärkeitä.

Muutoksiin kannattaa käyttää ajatustyötä jo etukäteen ja suunnitella uudet rutiinit riittävän helpoiksi ja jouheviksi, asiantuntija muistuttaa.

ProAgrian asiantuntijat apunasi

Sosiaalisen ehdollisuuden vaatimukset herättävät kysymyksiä vuoden edetessä. Kysy asiasta asiantuntijoiltamme, autamme sinua eteenpäin. Onnistumme yhdessä!

Ota yhteyttä!

Täyttämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelyn. Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme löydät tietosuojaselosteestamme.