Pienennä lottokoneen kierroksia

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

Välillä tuntuu, että oma pää on kuin lottokone ja päässä pyörivät asiat ovat kuin lottopalloja

Checklist 2077020 1920

Välillä tuntuu, että oma pää on kuin lottokone ja päässä pyörivät asiat ovat kuin lottopalloja. Pallot pyörivät vinhaa vauhtia suuntaan jos toiseenkin. Ne pomppivat minne sattuu ja jonkin ajan päästä koneesta pääsee yksi pallo ulos - mieleinen tai ei. Kun ajatukset, ideat ja suunnitelmat menevät vastaavaan tahtiin, joskus ehkä hieman epäselvinä, tulee helposti aiheuttaneeksi itselleen turhaa stressiä ja hallitsemattomuuden tunnetta.

Olen itse yrittänyt sisäistää, että kaikkea ei aina tarvitse muistaa, vaan asiat kannattaa kirjoittaa ylös mahdollisimman pian. Ne voivat esimerkiksi olla pitkän tai lyhyen tähtäimen suunnitelmia; tulevien päivien aikataulutusta ja töitä, jotka pitää ehdottomasti ennättää tekemään tai viiden vuoden päähän tähtäävää oman maatilan kehittämistä.

Omalla maatilalla meillä on lähiaikoina hoidettavia asioita varten valkotaulu, johon kaikki tilan henkilöt voivat kirjoittaa ylös asioita. Jokainen voi hahmotella seuraavien päivien ohjelmaa ja hoidettavia asioita, joita voivat olla esimerkiksi laskutuksen ajan tasalle saattaminen, maakaapelointifirmalle soitto tai pellon vuokrasopimuksen päivittäminen. Kun ne ovat tällä taululla ylhäällä ja töiden eteneminen käydään yhdessä säännöllisesti läpi, tulevat työt myös hoidettua. Vastaavasti asiantuntijatyössä minulla on käytössä tietokoneen muistio ja sähköiset kalenterimerkinnät hälytyksineen.

Tulevaisuuteen tähtäävien suunnitelmien tekemisessä pitää olla mukana kaikki ne henkilöt, joita asia koskettaa. Tätä varten omalla tilalla meillä on käytössä visiovihko, johon kirjataan erilaisia kehitysideoita sekä isompia ja pienempiä investointisuunnitelmia. Ne priorisoidaan yhdessä tärkeysjärjestykseen, huonot tiputetaan pois ja jäljelle jäävät aikataulutetaan. Isoja kehitysaskeleita harkitessa pitää aina muistaa taloudellinen näkökulma; laske, onko toteuttaminen kannattavaa.

Samanlaista pitkän aikavälin töiden ja taloudellisten tavoitteiden suunnittelua tehdään asiantuntijatyössä oman esimiehen kanssa. Kehityskeskustelut luovat katsauksen kuluvaan ja suuntaviivat tulevaan.

Kun pääkopassa ei pyöri päättymättömällä kasetilla ”muista tämä, tämä ja tämä”, pystyy energiaa suuntaamaan ihan uudenlaisella volyymilla esimerkiksi ideointiin. Stressitasojen laskulle ja henkisen jaksamisen paranemiselle ei voi tehdä muuta kuin näyttää peukkua ylöspäin.

Katariina Kaislo

Talous- ja viljelyasiantuntija / ProAgria Keski-Suomi
Maanviljelijä