Minimoi kyberriskit

1 min lukuaika

Johtotehtävissä

Verkko- ja pilvipalveluiden tietojärjestelmiä hyödyntävät maatilat ovat alttiita kybermaailman uhkille siinä missä muutkin modernit tuotantolaitokset.

Kalvokuva tietokone

– Kaikki kyberturvallisuus lähtee lopulta käyttäjästä itsestään. Verkossa ja etenkin sähköpostitse liikkuu paljon huijausyrityksiä, joilla koitetaan harhauttaa pahaa aavistamaton käyttäjä antamaan tunnuksensa tai klikkaamaan linkkiä, joka johtaa haittaohjelman sisältävälle verkkosivustolle, sanoo ProAgrian tietohallintojohtaja Jussi Juhola.
Hän muistuttaa, että paras vakuutus kyberhyökkäysten varalta on terve maalaisjärki. Jos jokin asia vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on juuri sitä.

– Suorat hyökkäykset tietojärjestelmiin ilman käyttäjän myötävaikutusta ovat normaalissa yritystoiminnassa harvinaisia. Hyökkäysten varalta riittää yleensä, että käyttää laitteissa tunnetun valmistajan tietoturvaohjelmistoa ja pitää käyttöjärjestelmien päivitykset ajan tasalla.

Vinkit arjen tietoturvaan

  • Suhtaudu varauksella sähköposti- ja muihin linkkeihin, vaikka lähettäjä olisi tuttu. Asian voi varmistaa, vaikka tekstiviestillä.
  • Lataa ohjelmistot käyttöjärjestelmän valmistajan sovelluskaupasta tai ohjelmistovalmistajan sivulta. Eri latauspalveluiden tarjoamat ohjelmistot netissä sisältävät usein haittaohjelmia.
  • Suhtaudu varauksella verkossa oleviin linkkeihin. Verkkopankkiin kannattaa aina kirjautua kirjoittamalla verkko-osoite suoraan selaimen osoiteriville, eikä esimerkiksi Googlen linkistä. Varmista, että selaimessa olevan osoitteen alkuosa on pankin virallinen osoite kuten op.fi tai nordea.fi.
  • Pidä yrityksen tietokone vain työkäytössä.
  • Varmuuskopioi omat tietosi, käyttäjätunnukset ja salasanat. Varmista, että kaikilla käyttäjillä on henkilökohtaiset ja riittävän vahvat salasanat.