Lean-silmälasit käyttöön!

3 min lukuaika

Johtotehtävissä

Kuinka asioiden muuttaminen voi joskus tuntua niin vaikealta, vaikka itsekin jo näkee tekemisen tavassa kehittämistä.

Kun työvälineet ovat jatkuvasti oikeilla paikoillaan, ei ole tarvetta enää siivoustalkoille.

Kuinka asioiden muuttaminen voi joskus tuntua niin vaikealta, vaikka itsekin jo näkee tekemisen tavassa kehittämistä. Joskus ja usein pienenkin muutoksen aikaansaaminen vaatii uskomattoman paljon energiaa ja päättäväisyyttä.

Lean-ajattelutavan omaksuminen tarkoittaa oikeastaan sitä, että sinulla on lean-silmälasit päässä. Silmälasien läpi havaitset asioita uudella tavalla ja toimintatavoissa ja tekemisissä havaitut asiat nähdään kehittämisen mahdollisuutena.

Tavaroiden järjestyksen ylläpitäminen on lopulta yksinkertaista. Palauta työväline sinne mistä sen otit. Kuinka meistä kuitenkin tuntuu helpommalta ottaa työväline siitä missä sen pitääkin olla ja jättää siihen paikkaan missä sen käyttötarve loppuu. Mutta entä sitten seuraavalla kerralla näin toimiessa? Usein maatilalla tilanne on se, että paikat toki voivat olla järjestyksessä jonkun henkilön mielestä, mutta toisille paikka ei näytä yhtään selkeältä. Toisaalta navetalla tarvittavia työkaluja haetaan yleensä pajasta, tai jos navetalla on omat työkalut, niitä haetaan usein rakennustyömaalle.

Vierailimme Eriksbon taimitarhalla Ratas-hankkeen matkalla maaliskuussa. Yrityksessä on 15 vakituista työntekijää, lisäksi kesätyöntekijöitä. Eriksbossa näimme mitä siisteys ja järjestys tarkoittaa. Tavaroille, työvälineille ja laitteille oli selkeät omat paikat. Paikat oli merkitty lapuilla mm. minkä mittaiset bambukepit kuuluvat mihinkäkin paikkaan. Rakennukset olivat myös merkitty väreillä - punaisella merkitty lapio kuului punaiseen rakennukseen. Työntekijöillä oli myös nimetty omia lokeroita tai hyllyjä, joihin he saivat laskea tavaroitaan käsistään.

Kun työvälineet ovat jatkuvasti oikeilla paikoillaan, ei enää ole tarve ns. siivoustalkoille. Paikkojen siivouskin tapahtuu helposti, kun tavaroiden sijoittelussa on myös tämä huomioitu. Esim. navettaeteisessä järjestyksessä olevat saappaat nostetaan hieman lattiasta ylös esim. ritilälle. Näin lattian puhdistaminen harjalla tai vedellä onnistuu ilman että saappaita tarvitsee siirtää.

Leanin 5S menetelmä ei tarkoita vain tavaroiden sijoittelua ja järjestystä. Kun työvälineet ovat paikollaan, ne ovat myös kunnossa. Jos käytön jälkeen huomataan työvälineessä korjauksen tarve, korjataan se ennen paikoilleen laittoa. Näin toimittaessa työväline huolletaan ennakoiden eikä se aiheuta lisätyötä. Työvälineen huoltohan saattaa tarkoittaa, että jotain osaa ei ehkä löydykään kotoa. Jos tämä työväline laitetaan paikoilleen rikkinäisenä, huomataan laitteen toimimattomuus vasta seuraavan kerran kun sitä todella tarvitaan. Tämä aiheuttaa heti viiveen tekemiseen ja paljon lisätyötä.

Lean-silmälaseilla havainnoidaan koko ajan toiminnassa kehittämisasioita. Havaitut, pieneksikin ensin ajatellut, kehittämisideat ovat usein vaikutukseltaan isompia, jos muutos vaikuttaa jokapäiväiseen tekemiseen. Eriksbon taimitarhalla taimia leikattiin ja juuripaakkuja muokattiin ruukkuihin sopivaksi. Juuripaakkujen sopivuus oli hyvin selkeä ymmärtää, koska niitä varten oli tehty muotit, joiden avulla pystyi varmistamaan juuripaakun oikean koon.

Yksinkertainen toiminnan kehittämisen idea on myös lämpömittarin hankinta vasikoille tehtävän juoman lämpötilan mittaamiseen. Jos maidon lämpötilaa arvioidaan kädellä, on vasikoille annettavassa maidon lämpötilassa varmasti vaihtelua. Kun juoman lämpötilan mittaus perustuu käden lämpötilaan, vaihtelee arvio lämpötilasta sen mukaan kuka juoman tekee ja toisaalta myös ympäristön lämpötila vaikuttaa. Talvella ja viileillä ilmoilla viileämpikin juoma tuntuu lämpöisemmältä kuin kesällä. Vasikat varmasti kiitävät, kun juoma tarjoillaan saman lämpöisenä tekijästä tai ilmasta riippumatta.

Tämän kirjoituksen lopetan kuvaan, joka otettu Eriksbon taimitarhalla. Taimitarhalla kesän mittaan taimia leikataan useaan otteeseen. Muun muassa työasennot ovat haastavia, koska pensastaimet eivät ole korkeita. He olivat ideoineet työhön apuvälineen: skeittilaudan päälle rakennettu istuin, joka on myös pehmustettu. Skeittilauta oli varustettu kaatumisen estolla ja laudassa oli myös tavaroille säilytystila. Kaikki työntekijät esittelivät tätä työvälinettä todella iloisella mielellä!

Siispä ollaan avoimin mielin, ideoidaan ja kehitetään toimintaamme!

Kirjoittaja
Sari Morri
kotieläintuotannon asiantuntija
ProAgria Etelä-Pohjanmaa