Konehallin leanaus

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

Konehalli löytyy kaikilta maatiloilta tuotantosuunnasta riippumatta. Esittelen seuraavassa esimerkkejä konehallin leanauksesta alkaen pienes

Konehalli

Konehalli löytyy kaikilta maatiloilta tuotantosuunnasta riippumatta. Esittelen seuraavassa esimerkkejä konehallin leanauksesta alkaen pienestä arkipäivän tekemisestä laajentaen yrityskokonaisuuden johtamiseen.

Oma paikka nyt ja ensi viikolla

Työkalut ovat omilla paikoillaan työpisteiden lähellä, mikään ei loju missään. Raskaat tavarat ovat alahyllyillä, kevyet ylempänä. Jos tavaralla ei ole omaa paikkaa, se on roska. Jos joku vie lekan, hän jättää työkalun paikalle omalla värikoodillaan varustetun sokan. Timo on punainen, Mirja sininen ja Rami keltainen. Näin tiedetään missä leka on ja vältytään aikaa vievältä etsimiseltä.

Roskiksia ja imeytyspurua on siellä, missä roskaa ja vuotoja syntyy. Säiliöiden koot ovat riittävän suuret, eikä niissä ole kansia kuin perustellusta syystä. Tavoitteena on minimoida turhaa liikettä, vähentää ärsyyntymistä ja vähentää syntyviä vahinkoja.

Halli järjestellään ja siivotaan viikoittain. Siistiminen on harvalle mielipuuhaa, mutta sen mielekkyyttä ja nopeutta voidaan edistää pitämällä tavarat järjestyksessä sekä työtasot ja lattiapinnat tyhjinä rojusta. Kun siivous on rutiini ja se tehdään usein, se vie vähemmän aikaa ja hermoja. Siisti työympäristö innostaa työntekoon.

Suunnittelu on välttämätöntä

Hallissa tehtävät työt on suunniteltu etukäteen, suunnitelma on selkeästi esillä ja se on käyty ajatuksella läpi kaikkien työntekijöiden kanssa. Näin vältytään tulipalojen sammuttelulta, työn päällekkäisyydeltä ja lisätään työn houkuttelevuutta. Ennakointi ja suunnittelu vähentävät stressiä ja parantavat kokonaisuuden hallintaa.

Tilan vuosikello määrittelee suuret työhuiput, kuten puintivalmistelut ja korjausurakat. Viikkopalaverissa suunnitellaan päivittäinen työ ja varmistetaan, että kaikki tulee hoidettua ajallaan. Jos mönkijää tarvitaan keskiviikkona, se huolletaan maanantaina (tiistai jätetään särkymävaraksi). Jos Timo tarvitsee hitsausvälineet torstaina, tekee Rami hitsaustyönsä jo alkuviikosta. Suunnitelmallisuus helpottaa myös varaston ylläpitoa, sillä puimurin terien tilanne tarvitsee tarkastaa vain loppukesästä.

Lopuksi katsaus työturvallisuuteen. Hallissa sattuu ja sattuu taas. Huolehdi suojaimista ja tee niiden käytöstä helppo tapa. Pidä välineet puhtaina, houkuttelevina ja helposti käytettävissä. Ensiapuvälineiden tulee olla seinällä, vaikka muutamassa kohtaa hallia. Virheistä seuraa onnettomuuksia, jotka käyvät kalliiksi. Laskekaa päiviä, jotka selvittiin ilman haavereita. Juhlikaa kakkukahvilla, kun saavutatte 50 tai 100 päivää. Tehkää työturvallisuudesta iloinen ja tavoiteltava asia.

Kirjoittaja
Inkeri Taurula
maatilayritysasiantuntija
ProAgria Kainuu