Kahvinkeitto-ohjeita robottipienryhmässä

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

Voiko olla tottakaan?

Startup 594090 1920

Totta se on! Kahvinkeitto-ohjeita tehtiin yhdessä automaattilypsypienryhmässä. Kuinka tähän päädyttiin? Pienryhmä on kokoontunut jo pidemmän aikaa ja ryhmästä nousee ideoita ja ajatuksia seuraaviin tapaamisiin. Tällä kertaa tapaamisen toiseksi aiheeksi valikoitui ihmisten erilaisuuteen pureutuminen. Pienryhmäläiset olivat kiinnostuneet kuulemaan tarkemmin Insights Discovery persoonallisuusanalyysistä.

Pienryhmätapaamisen aluksi tehtiin navettakierros, jonka jälkeen pureuduttiin navetan toiminnalliseen suunnitteluun muutaman hengen ryhmissä. Seuratessani jo näiden ryhmien toimintaa oli hyvin huomattavissa, että ryhmissä oli erilaisia persoonia. Yhdeltä tuli nopeasti vahva idea navetan toiminnallisuuden parantamiseksi, jonka jälkeen toinen kuitenkin alkoi tarkemmin pohtia sen toteuttamiskelpoisuutta.

Ihmisten erilaisuuteen lähdettiin syventymään pohtimalla aluksi, sitä millainen minä itse olenkaan. Itseä kuvaavia sopivia adjektiiveja pyrittiin löytämään ja näiden avulla haarukoitiin karkeasti, millaista väriä kukin edusti. Hetken hiljaisuuden jälkeen ryhmässä heräsi hilpeää keskustelua ja hieman ”tuskaakin” kun tämän asian äärelle pysähdyttiin. Huomattiin, että perheiden sisällä yrittäjät olivat eri värisiä. Yhdessä perheessä yksi yrittäjistä oli tehnyt jo aiemmin tämän analyysin, ja häneltä kysyttiinkin, että onkos hän osannut hyödyntää tätä tietoa. Eräs yrittäjä totesi naurahtaen, että hyvä kun on jarru matkassa. Hmm. näin tosiaan tilanteen voi erilaiset persoonat nähdä, vaikka tämä jarruttelija ei jarrujana itseään varmaankaan näe, hänellä ei vain ole vielä riittävästi tietoa asiassa etenemiseksi.

Tämä jälkeen siirryttiin kahvinkeitto-ohjeiden tekemiseen. Ohjeita tehtiin kolmessa ryhmässä, jossa kussakin oli päävärinsä suhteen samanväriset henkilöt. Kiertäessäni ryhmissä, kuulin hyvin joissakin ryhmissä lennokasta keskustelua kahvikeitosta, kahvijauheet pussiin ja kyllä se kahvi siitä keittyy. Toisaalta toisessa ryhmässä pohdittiin hyvinkin tarkasti, kuinka kahvin keitossa lähdetään liikkeelle siitä, että tokihan kahvia aloitetaan keittämään puhtaalla kahvinkeittimellä. Kun kysyin, miltä tuntui tehdä ohjetta tällaisessa ryhmässä, tuli kauttaaltaan samanlaista palautetta, helppoa, yhteinen sävel löytyi helposti.

Päivän aikana saatiin kokemuksia kahdenlaisista ryhmässä toimimisesta. Työyhteisö ja perhekin koostuu hyvin usein erilaisista persoonista. Ihmisten erilaisuuden näkeminen ja ymmärtäminen on valtava voimavara ja apu kommunikoinnissa ja ihmisten johtamisessa.

Sari Morri, kotieläinasiantuntija, ProAgria Etelä-Pohjanmaa