Ajatus valkotaulujen ja liimalappujen takana

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

Kasa valkotauluja, nippu tusseja ja läjä liimalappuja. Tätäkö se johtaminen muka on?

Hetan blogikuva

Kasa valkotauluja, nippu tusseja ja läjä liimalappuja. Tätäkö se johtaminen muka on? Lean-johtaminen näyttäytyy ulospäin helposti joukkona työkaluja, joiden avulla pidetään hauskaa tai viilaillaan kauhealla tohinalla pilkkua. Työkalut ovat käytännöllisiä ja omin silmin bongattavissa. Siksi huomio kiinnittyy niihin tahattoman helposti.

Mutta mitä piilee pinnan alla? Meillä jokaisella on se jokin kysymys, joka saa lähtemään tutkimusmatkalle. Minun matkani alkoi henkilöstöjohtamisen kysymyksillä. Mitä yrittäjä voisi tehdä motivoidakseen työntekijää työskentelemään kohti yrityksen päämäärää?

Mahdollisuus vaikuttaa

Leanissa ajatellaan työtä ja johtamista todella käytännön tasolla. Leanissa halutaan nostaa kaikkien näkemykset esille, koska niissä piilee viisaus ja ymmärrys. Ne, jotka tekevät, tietävät työstään parhaiten.

Motivaation ajatellaan löytyvän meistä jokaisesta. Kunhan meille hyvällä johtamisella annetaan mahdollisuus vaikuttaa. Tavoitteet ja seurannan mittarit asetetaan yhdessä. Mitä me voimme asian eteen tehdä ja miten siinä onnistumista seuraamme?

Näkemykset kukoistamaan

Työntekijät saadaan kukoistamaan nimenomaan luottamalla ja antamalla kutkuttavan haastavasti vastuuta. Vastuu kasvattaa. Se tuo mukanaan ymmärrystä, laajempaa tapaa ajatella. Kukapa ei haluaisi työntekijää, joka ajattelee toimintaansa koko yrityksen näkökulmasta?

Mikä on sitten syy läntätä kasapäin liimalappuja ja pohdiskella avoimin silmin yhteisiä tekemisiä? Leanissa halutaan tehdä työt näkyviksi, helpoiksi ja sujuviksi. Töiden yhdessä läpikäynti antaa uudenlaista ajattelun aihetta. Ja vähentää toki virheiden ja turhan työn mahdollisuutta.

Pohdiskeltu on esim. miten vähennetään työnkäyttöä vasikkakarsinoissa.

Yksinkertaisen nerokasta

Onnistumisia juhlitaan. Tapahtuneita virheitä ja kommelluksia juhlitaan vielä enemmän – onhan sitä opittu taas jotain uutta! Päivä päivältä, kun tullaan paremmaksi ja ilman kantapääkokemuksia ei kehitytä. Annetaan tekijälle hyväksyntä virheiden tekemiseen. Se vapauttaa kokeilemaan rohkeasti. Lean on yksinkertaisesti nerokasta.

Mistä näkökulmasta sinä haluaisit lähestyä johtamista? Tule tutustumaan Sarkamessuille osastoomme ja näe uusi Lean maataloudessa -kirjamme.

Kirjoittaja

Heta Jauhiainen
ProAgria Keskusten Liitto
johtava asiantuntija, palvelukehitys ja maatilayrityksen johtaminen