Aurinko, tuuli, maalämpö vai joku muu?
Voisiko maatilasi lämmitystavan vaihtaa energiatehokkaampaan, edullisempaan ja vaivattomampaan? Mitäpä jos maatilan omalla sähköntuotannolla voisi pienentää sähköenergian sekä sen siirron kustannusta. Mutta mikä järjestelmä kannattaa hankkia sinun maatilallesi?
Maatilan lämmöntuotannossa voidaan hyödyntää maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppuja sekä aurinkokeräimiä. Puulämpökeskusta voidaan päivittää hyötysuhteeltaan parempaan ja pidemmälle automatisoituun järjestelmään. Sähköä voidaan tuottaa aurinkopaneeleilla ja tuulivoimaloilla. Biokaasu on myös joillekin tiloille mahdollisuus sähkön ja lämmön tuotantoon. Muitakin järjestelmiä on olemassa.
Maataloustuotannossa tarvitaan sähköä. Käytetyn sähkön määrä on helppo todeta sähkölaskusta. Sähkö voidaan tuottaa omalla tilalla aurinkopaneeleilla, tuulivoimalla tai biokaasulaitoksessa.
Maatilan omassa sähköntuotannossa keskeisiä kannattavuuteen vaikuttavia asioita on tuotetun sähkön mahdollisimman suuri käyttö oman maatilan tuotannossa. Ylijäämäsähkö toimitetaan valtakunnan verkkoon pörssisähkön hinnalla, josta yleensä on vähennetty pieni käsittelymaksu.
Aurinkosähköjärjestelmä
Aurinkosähköjärjestelmä on vaihtoehdoista helpoin ja edullisin toteuttaa. Kaikilla kesäaikaan päivisin sähköä käyttävillä maatiloilla saisikin olla vähintään aurinkosähköjärjestelmä. Sähkönkäyttöraporteista voidaan selvittää sähkön käyttö tunneittain vuorokauden aikana. Aurinkosähköjärjestelmän tuntikohtaisesta tuotantoennusteesta saadaan varsin kattava arvio aurinkosähköjärjestelmän sähkön tuotannosta. Näiden tietojen perusteella voidaan päätellä sopiva kokoluokka.
Tuulivoima
Tuulivoimalla voidaan tuottaa sähköä. Sen sähköntuotto riippuu tuuliolosuhteista. Varsinkin rannikkoalueilla tuulee suotuisasti. Keskeisiä tuulivoimalan tuottoon vaikuttavia tekijöitä ovat voimalan korkeus, lapojen pyyhkäisypinta-ala ja voimalan käynnistyminen pienilläkin tuulennopeuksilla.
Biokaasu
Biokaasulaitoksilla tuotetaan sähköä generaattorilla. Biokaasulaitoksia on käytössä maatiloilla, joissa sähkön ja lämmön tarve on suurta.
Hake
Maatilan lämmöntuotannossa yleisin tapa on hakkeella toimiva lämpökeskus. Se on edelleenkin järkevä vaihtoehto. Sitäkin voidaan automatisoida ja uudet kattilat ovat yleensä parempia hyötysuhteeltaan.
Maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu?
Jos lämpökeskuksen hoitamiseen käytettävä työmäärä on rajallinen, lämpöä voidaan tuottaa maalämpöjärjestelmällä tai ilma-vesilämpöpumppujärjestelmällä. Aurinkokeräimillä voidaan tuottaa myös tarvittavaa lämpöä.
Maalämpöjärjestelmässä lämpö otetaan lämpökaivosta tai maahan asennetusta keruupiiristä. Ilma-vesilämpöpumpussa lämmitys- ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittava lämpö otetaan ilmasta. Ilma-vesilämpöpumpun hankintakustannus on maalämpöä edullisempi keruupiiristä aiheutuvan kustannuksen jäädessä pois.
Ilma-vesilämpöpumppu toimii hyvin ja lämpökerroin on varsin hyvä. Kovilla pakkasilla tarvitaan korvaava lämmön lähde. Usein se on ilma-vesilämpöpumpun oma sähkövastus. Tai kovilla pakkasilla käynnistettävä hakelämpökeskus.
Maatilan biokaasulaitoksen kaasu voidaan käyttää lämmöntuotantoon. Yleensä maatiloilla on kuitenkin yhdistetty lämmön ja sähkön tuotanto.
Energiajärjestelmien yhdistelmä
Maatilan toimintaan soveltuva sähkön ja lämmön tuotantojärjestelmä on tilakohtainen asia. Usein pohditaan energiajärjestelmien yhdistämistä. Esimerkiksi hakkeella toimivan lämpökeskuksen yhteyteen voidaan liittää ilma-vesilämpöpumppu ja sulkea hakekattila kesäksi. Tuotetaan tarvittava käyttöveden lämpö ilma-vesilämpöpumpun avulla. Tai maalämpöjärjestelmällä.
Asiantuntija auttaa vaihtoehtoviidakossa
Sähkön käytön ja lämmitysjärjestelmien kustannustehokkaita ja omavaraisuutta lisääviä vaihtoehtoja kannattaa tarkastella asiantuntijoiden kanssa. EU:n maaseuturahastosta tuettua neuvontaa on luontevaa hyödyntää maatilan energia-asioiden tarkasteluun.
Muista investointituki
Maatilojen ja yritysten on mahdollista saada uusiutuvan energian investointeihin avustusta. Energiainvestointeihin on mahdollista saada tällä hetkellä investointitukea 40 %. Energiainvestointeihin myönnettävien varojen tilanne pitää selvittää omasta Ely-keskuksesta.
Haluatko keskustella energia-asiantuntijan kanssa?
Jätä yhteydenottopyyntö ja asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä.