Yritysneuvonta tekee kauppansa Satakunnassa

3 min lukuaika

Uutinen

Yritysasiantuntijat Sari Uoti (vas.), Annina Luotonen ja Anne Heikintalo. Kuva: Mimmi Virtanen

ProAgria Länsi-Suomen yritysasiantuntijoiden kautta neuvontaa sai viime vuonna 230 satakuntalaista toimijaa. Yritysten toimiala vaihteli hirsirakentamisesta tilitoimistoihin ja ohjelmistokehityksestä jäätelön valmistukseen. Maksutonta sparrausapua on tarjolla 8 tuntia vuodessa kaikille maaseutualueiden yrityksille, mutta moni ei tätä tiedä.

ProAgria Länsi-Suomen ProYritys-hankkeella varmistetaan, että Satakunnassa on tarjolla kattavat neuvontapalvelut yrityksille myös kaupunkialueiden ulkopuolella. Yrityksiä autetaan mm. liiketoimintasuunnitelmien arvioinnissa, laskelmien laatimisessa ja tukimahdollisuuksien selvittämiseen. Neuvontaan ovat oikeutettuja kaikki satakuntalaiset maaseutualueella sijaitsevat yritykset toimialaan katsomatta.

– On tärkeää, että maaseudun yrittäjät ymmärtäisivät mahdollisuutensa saada neuvontaa. Moni ei miellä olevansa maaseutuyrittäjä. Neuvontamme piirissä ovat kuitenkin kaikki yritykset Rauman ja Porin keskusta-alueiden ulkopuolella, yritysasiantuntija Anne Heikintalo ProAgria Länsi-Suomesta kertoo.

Palvelulle on kysyntää. Vuonna 2018 kolmehenkinen ProYritys-asiantuntijatiimi avusti yhteensä 230 eri yritystä ja toimijaa. Neuvontakertoja kertyi 485 kpl. Mukana on yritysten lisäksi kuntia, oppilaitoksia ja muita yritysten kanssa tekemisissä olevia tahoja. Viime vuonna investoinnit metallialalla lisääntyivät, mikä näkyi neuvottujen metalliyritysten suuremmassa määrässä. Paljon investoivat myös elintarvikkeiden jatkojalostukseen, teollisuuden huoltopalveluliiketoimintaan sekä niin ihmisten kuin eläinten hyvinvointiin keskittyneet palveluyritykset. Yritykset kaipaavat apua erityisesti sähköisessä asioinnissa, kuten Suomi.fi – ja Hyrrä-palvelun käytössä. Yhteistyötä tehdään Satakunnan ELY-keskuksen, Leader-ryhmien ja alueellisten elinkeinotoimijoiden kanssa.

– Kaikkiaan asiakasyritystemme suunnittelivat investointeja vuonna 2018 yli 18,8 miljoonan euron edestä. Pääasiassa avustamme EU:n maaseuturahaston yritystukihakemuksissa, mutta myös muut rahoituskanavat ovat tärkeitä yrityksillemme. Avun saaminen meiltä yrityksen kehittämiseksi ei kuitenkaan vaadi tuen hakemista, Heikintalo muistuttaa.

Hankkeella on merkittävä rooli maaseuturahaston kautta rahoitetuissa yritysten investointihankkeissa. Yhteensä maaseuturahaston yritystukia on Satakunnassa myönnetty kevään 2015 jälkeen 267 kappaletta, ja näissä tuen määrä on ollut yli 16,3 miljoonaa euroa. Noin 70–80% kaikista näistä hankkeista on kulkenut ProYrityksen asiantuntijoiden kautta.

– Satakunnassa on äärimmäisen hieno tilanne yrityspalveluiden suhteen. Arvostus ja luottamus eri toimijoiden kesken on vahvaa, kaikki ovat yrittäjien asialla, Heikintalo kiittelee.

Yritysasiantuntijoilla on vankka ja monipuolinen kokemus. Huippuosaamisesta kertoo mm. se, että kaikki kolme asiantuntijaa ovat olleet ”mylläreinä” eli yrityssparraajina valtakunnallisessa yrityskehittämisohjelma KasvuOpenissa. KasvuOpen on kaikille pk-yrityksille avoin sparrausohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa sekä pitkään toimineita että startup-vaiheessa olevia pk-yrityksiä. Sparraukseen eri kasvupolkujen kautta osallistuu vuosittain 450 kasvuyritystä ja verkostoon kuuluu yli 900 Suomen liike-elämän asiantuntijaa.

ProYritys – Yhteistyöllä kilpailukykyä maaseutuyrityksiin -hanke on saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta sekä Satakunnan kunnilta.


FAKTA: ProYritys – Yhteistyöllä kilpailukykyä maaseutuyrityksiin

· Tavoitteena on saada Satakuntaan lisää kilpailukykyisiä, hyvinvoivia ja osaavia maaseutuyrityksiä, jotka kehittävät toimintaansa ja työllistävät ihmisiä.
· Satakuntalaisia yritysten apuna on kolme yritysasiantuntijaa: Anne Heikintalo, Sari Uoti ja Annina Luotonen.
· ProYritys-hanke on auttanut 3,5 vuodessa yhteensä yli 850 satakuntalaista yritystä toimintansa kehittämisessä.
· Neuvonnan lisäksi asiantuntijat aktivoivat yrityksiä yhteistyöhön ja kehittämään toimintaansa mm. usean yrityksen yritysryhmähankkeilla.

www.yrityssatakunta.fi


Esimerkkejä satakuntalaisista yrityksistä, joita ProYritys on auttanut eteenpäin


Merikarvian LVI-Tuote Oy, Merikarvia
Yritys valmistaa laadukkaita tyyppihyväksyttyjä putkiliittimiä erikoismessingistä teräs-, muovi- ja kupariputkille. Tuotantoon kuuluu myös asiakaskohtaisten komponenttien valmistus sekä alihankintakoneistus.

Tmi Elina Koski – erikoisjäätelöä vuohenmaidosta, Pori
Pieni yhden naisen yritys alkoi loppuvuodesta 2018 valmistaa käsityönä erikoisjäätelöä vuohenmaidosta. Erikoisjäätelö-nimitys juontaa siitä, että vuohenmaito sopii myös melkein kaikille maitoallergikoille.

Kantonen Minerals Oy – kiviaineksien valmistus, Honkajoki
Yrityksen pääasiallinen toiminta on kiviaineksen toimitus ja myynti tie -ja piharakentamiseen, maatalouteen sekä rakennusteollisuuteen yrityksille kuin yksityishenkilöille. Yritys investoi juuri uusiin koneisiin ja laitteisiin, joilla voidaan tuottaa erittäin pieniä kivilaatuja. Pieniä kivilaatuja on tarkoitus myydä kuluttajille sekä yrityksille.

Luvian Uusioteräs-Kierrätyspalvelu Oy, Eurajoki
Yritys on erikoistunut purkupalveluihin, energia- ja puujätteen hyötykäsittelyyn sekä rakennusjätteen käsittelyyn. Yritys erottelee metallin pois ko. tavarasta ja tuotteet murskataan, minkä jälkeen tuote myydään lämpövoimalaitokselle mm. kaukolämmöntuotantoon. Uuden konehankinnan myötä pystytään nyt käsittelemään kupari- ja hituvirtamateriaalia.

Hurmås, Säkylä
Neuleyritys Hurmås valmistaa villa- ja puuvillaneuleita kotimaisuuden, laadun ja ekologisuuden leikkisällä ja persoonallisella twistillä. Hurmås Neuleen tuotantotila ja tehtaanmyymälänä sijaitsee Säkylän keskustassa ProYritys on ollut mukana auttamassa investointihakemuksen kanssa uuden neulekoneen hankkimiseksi.

Ratsastuskeskus Baldur Oy, Rauma
Moderni ratsastuskeskus aloittaa tuntitoiminnan maaliskuussa 2019 Rauman Kaarolla uusissa, upeissa tiloissa! Yritys keskittyy opettamaan ratsastusta ja hevosmiestaitoja mukavien, koulutettujen hevosten avulla turvallisesti ja ammattitaitoisesti islanninhevosilla. Tunneille ohjataan taitotason mukaan lasten, junnujen ja aikuisten ryhmiin. Ratsastuskoulutoiminnan lisäksi tallilla järjestetään valmennuksia askellaji-, koulu-, ja esteratsastuksen parissa sekä erilaisia kursseja ja harjoituskilpailuja. Talli on toiminut vuodesta 2005 lähtien Kodisjoella ja yrittäjä on hakenut vuosia isompia tiloja lähempää Rauman keskustaan. Yritysasiantuntijat ovat olleet mukana tekemässä mm. kannattavuuslaskelmia.