Verosesonki alkaa

2 min lukuaika

Talous· Uutinen

Järkevällä verosuunnittelulla saa hyvän korvauksen työhön menevälle ajalle.

Talvinen maisema

Tärkeät päivämäärät

  • maatalouden veroilmoitukset: 3.4.2024
  • metsätalousyrittäjät ja maa- metsätalousyhtymät: 29.2.2024
  • osakeyhtiömaatilat, joiden tilikausi päättyi 31.12.2023: 30.4.2024
  • energiatuotteiden valmisteveron palautuksen haku 29.2.2024.

Energiatuotteiden valmisteveron palautushakemuksen jättöajalle ei voi saada pidennystä. Palautusta saa vain oman tilan töistä. Poikkeuksena on viljankuivaus – se oikeuttaa palautukseen riippumatta, missä toimintaa harjoitetaan tai kenen viljaa kuivataan. Huomioi myös pois ne toiminnat maatilalla, joista palautusta ei saa.

Poistot harkiten

Poistot ovat keskeinen keino tuloksen suunnittelussa. Maatalouden tuotantorakennuksista kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä täydet poistot, sillä ne pienentävät samalla kiinteistöveron määrää. Rakennuksiin kannattaa myös purkaa tasausvaraukset ja investointituet.

Maatalouden koneista ja laitteista tehtävien poistojen suuruus kannattaa harkita vuosittain ja sopeuttaa poistot liikevoittoon. Perussääntö on, että poistot eivät ylitä lyhennysten määrää. Poistoilla ei yleensä koskaan kannata vetää maatalouden tulosta tappiolliseksi.

Tulontasausvarausta tulisi käyttää vain verotettavan tuloksen vuotuisten vaihteluiden tasaamiseen. Osuuskunnan jäsenyys on tilojen kannalta merkittävä etu ja sen kirjaamisella on vaikutusta nettovarallisuuteen.

Hyödynnä määräsarakkeet

Kannattaa käyttää määräsarakkeita hyödyksi vero-ohjelmissa, sillä ne helpottavat seuraamaan mm. sähkön, polttoaineiden kulutuksia vuosittain, antavat tiedon palautuksen hakemiseen. Verokirjanpidosta voidaan näin helposti saada tietoa tarkempaan tuloksen analysointiin eri menoerien osalta, mitkä kulut koskevat todella analysoitavaa vuotta.

Järjestelmälliset muistiinpanot vuoden aikana tekevät eri selvitysten teot suhteellisen vaivattomaksi. Jälkikäteen tehtynä se on paljon työläämpää.

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oletko jo ottanut yhteyttä veroasiantuntijaan? Nyt olisi hyvä aika toimittaa materiaalit ja sopia ajankohta tilinpäätöksen tekemiseen.