Tunnethan eläinten hyvinvointilain muutokset?

1 min lukuaika

Maidontuotanto· Uutinen· Emolehmä ja lihanauta

Uusi eläinten hyvinvointilaki astui voimaan 1.1.2024. Osa lain vaatimuksista on entuudestaan tuttuja. Osa uudistuksista voi vaatia sinulta aktiivisia toimia.

Kuva ulla maijaleskinen nauta
Uusi eläinten hyvinvointilaki astui voimaan vuoden alussa.

Kokosimme muutaman esimerkin, joka kannattaa tiloilla nyt tarkastella uudistuneeseen hyvinvointilakiin liittyen.

Vettä jatkuvasti saatavilla

Kesä tulee ja nisäkkäiden ja lintujen pysyvissä pitopaikoissa eläimen saatavilla on oltava jatkuvasti sulaa vettä. Pysyvä pitopaikka on paikka, jossa eläin viettää pääosan vuorokaudesta, kesällä esimerkiksi laidun voi olla sellainen.

Säänsuojaa naudoille

Kuten aiemminkin, ulkotarhassa ja laitumella olevilla naudoilla on oltava mahdollisuus päästä suojaan sateelta tai auringonpaahteelta. Suojassa on oltava makuupaikat kaikille eläimille. Suojaksi käy esimerkiksi kolmiseinäinen rakennus tai katos. Jos eläimet voidaan siirtää tarvittaessa navettaan, ei erillistä säänsuojaa vaadita.

Kivunlievitys nupoutuksessa

Kivunlievitystä on käytettävä kaikissa eläimelle kivuliaissa toimenpiteissä. Esimerkiksi eläinlääkäri antaa asianmukaisen anestesian ja kivunlievityksen nupouttaessaan vasikoiden tai kilien sarvenaiheet kuumapoltolla.

Varaudu häiriötilanteisiin

Eläintenpitäjän on varauduttava esimerkiksi tulipaloihin, sähkökatkoksiin, vedenjakelun häiriöihin, tietoliikennekatkoksiin ja poikkeuksellisiin sääolosuhteisiin, jotka uhkaavat eläinten hyvinvointia. Suunnittele etukäteen, miten eläinten ruokinta, juotto ja muu välttämätön hoito onnistuu poikkeavissa olosuhteissa.

Hyödynnä Maatilan varautuminen- hankkeessa tehtyä kartoitusta, voit ladata sen täältä.

Neuvopalvelumme on juuri sinua varten, joten ota meihin asiantuntijoihin yhteyttä.