Tule mukaan etsimään Kalajokilaakson vieraskasveja Crowdsorsa-mobiilipelillä

2 min lukuaika

Uutinen

Kalajokilaakson neljän kunnan; Haapajärven, Nivalan, Ylivieskan ja Alavieskan alueella alkaa haitallisten vieraskasvien kartoitus Crowdsorsa-mobiilipelin avulla maanantaina 17.6.2024 kello 9. Etsittävät vieraskasvilajit ovat jättiputki, jättipalsami ja komealupiini. ProAgria Oulun ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten hallinnoiman VIUHKA-hankkeen hankkimassa pelissä kuka tahansa voi auttaa vieraskasvitilanteen kartoittamisessa ja tienata samalla hieman rahaa.

VIUHKA paakuva
Mobiilipelissä etsittävät vieraskasvit vasemmalta: jättiputki, komealupiini ja jättipalsami.

Kun haluat mukaan, toimi näin:

Tässä tehtävässä etsitään ja kuvataan haitallisten vieraskasvien esiintymiä Haapajärven, Nivalan, Ylivieskan ja Alavieskan alueella. Tunnistuskuvat etsittävistä kasveista on esitelty uutisen pääkuvassa. Tiesithän, että jättiputkiin ei saa koskea paljain käsin niiden polttavan kasvinesteen takia. Pelin hallinnoijat varmistavat lajimäärityksen ja palkkion saa varmistetusta tunnistuksesta.

Lataa ensin puhelimeesi sovelluskirjastosta Crowdsorsa-sovellus. Sovelluksen voi ladata 13 vuotta täyttänyt, mutta alle 18-vuotiaalta henkilöltä tarvitaan huoltajan suostumus. Kun löydät vieraskasviesiintymän, katso sovelluksen kartasta, onko joku jo löytänyt sen. Mikäli ei, videokuvaa esiintymä ulkorajoja pitkin. Kaikille käyttäjille ilmestyy ikoni, joka ilmaisee, että esiintymä on löydetty. Lataa lopuksi kuvat tiedostot-osion kautta Crowdsorsalle tarkistettavaksi. Hyväksytyistä ilmoitetuista havainnoista saat 1 €/havainto lompakko-palvelun kautta.

Kun osallistut, muista nämä asiat:

  • Voit osallistua tehtävään Crowdsorsa-sovelluksen kartassa näkyvällä pelialueella. Esimerkiksi maanteiden varret on jätetty pois turvallisuussyistä.
  • Kiinnitä huomiota ympäristöösi: noudata liikennesääntöjä, lainsäädäntöä ja jokaisenoikeuksia.
  • Toisten pihalla ei saa kuvata ilman lupaa. Muistathan kysyä luvan!
  • Kuvaa vain hyvällä säällä, jotta havaintosi voidaan tunnistaa.
  • Havainnoista maksettu palkkio on veronalaista tuloa.