Terminen kasvukausi on vihdoin alkanut Keski-Pohjanmaalla

1 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Terminen kasvukausi on vihdoin alkanut, kun lämpöaalto saapui tällä viikolla. Vaikka kevät oli pitkään kylmä, alkoi terminen kasvukausi kuitenkin alueelle tyypilliseen aikaan.

Kylvoja Leppalahdessa

Nurmien talvehtiminen kohtuullista

Nurmet näyttävät talvehtineen vähintään kohtuullisesti. Ensimmäisen vuoden nurmet näyttävät parhaimmilta, mutta vanhemmissa nurmissa talvituhoja on enemmän. Varsinkin syksyllä myöhään tehdyt sadonkorjuut ja lannanlevitykset ovat heikentäneet talvehtimista. Syysviljojen osalta tilanne on huonompi. Osa syysviljoista saattoi hukkua ja syksyn runsaiden sateiden takia, osa ei selvinnyt pitkästä talvesta ja osa tuhoutui kevään kovien yöpakkasten aikana. Suurin osa syyskylvöisten kasvien alasta joudutaan kylvämään uudelleen.

Kevättyöt aluillaan

Kevättyöt ovat vasta aluillaan. Nurmien lannoitukset ovat loppusuoralla, mutta kevätviljojen kylvöt vasta alkaneet. Lannanlevitykset ja muokkaukset ovat kuitenkin tällä viikolla päässeet vauhtiin. Harson alle kylvettävät kesäperunat on jo lähes istutettu, mutta varastoperunan istutukset ovat vasta aluillaan. Sääennusteet näyttävät lämpimän ja poutaisen sään jatkuvan ja kevätkylvöt pääsevät etenemään vauhdilla. Sateita ei juurikaan ole tiedossa. Keväälle kuiva jakso on kuitenkin tyypillistä.