Syyskylvöiset kasvit kiinnostavat

1 min lukuaika

Uutinen

Syyskylvöisten kasvien hyvä menestyminen tänä kasvukautena on vaikuttanut viljelykiinnostuksen lisääntymiseen.

Essi jokela syysruis 2021
Viime kesänä syyskylvöiset kasvit menestyivät hyvin, ja niiden alkukehitys vaikutti erittäin lupaavalta. Toukokuun sateet olivat niille hyväksi ja kuivuus ei päässyt niin voimakkaasti kurittamaan niitä. Heinäkuun helteet kuitenkin verottivat syyskylvöisiltäkin kasvustoilta huipputerän, joten ennätyssatoihin ei päästy, mutta niistä kuitenkin saatiin selvästi kevätkylvöisiä parempia satoja.
Tänä vuonna syyskasvien kylvöä on edesauttanut lohkojen vapautuminen ajoissa, osin ei niin hyvästä syystä, eli kevätviljojen pakkotuleentumisen takia, tai siitä syystä, että kevätkylvöjen venyessä suosiolla luovuttiin kevätviljojen kylvöstä ja kylvettiin helposti lopetettava välikasvi. Syyskylvöisten kasvien hyvä menestyminen tänä kasvukautena on varmasti myös vaikuttanut viljelykiinnostuksen lisääntymiseen. Myös öljykasvien ja vehnän hyvä hinta on kannustanut niiden viljelyn lisäämiseen.
Perinteisten syysviljojen, rukiin ja syysvehnän lisäksi syysohraa on tulossa viljelyyn joka vuosi jonkin verran lisää, kun siitäkin aletaan saamaan lisää viljelykokemuksia ja onnistumisia. Syysöljykasveja on myös ilahduttavasti tullut kylvöön ja niiden pinta-aloissa todennäköisesti päästään ennätyslukemiin. Kaiken kaikkiaan, kun aiemmin syyskylvöisten viljelyala on keskimäärin ollut yhteensä noin 50-60 000 ha monina vuosina, nyt ollaan jo lähempänä 100 000 hehtaaria.