Miten Suomi tuottaa ruokaa vastuullisesti? Viljelijät, asiantuntijat ja maaseutunuoret kertovat SuomiAreenassa Porissa
Suomalaiset viljelijät toimivat kestävän ja vastuullisen viljelyn edelläkävijöinä. Heille nämä arvot ovat arkipäivää ja osa viljelyn perustaa – niin itsestään selviä, että niiden sanoittaminen alan ulkopuolisille voi olla yllättävän haastavaa. Tuomme kestäviä ja vastuullisia toimintatapoja tutuksi myös kuluttajille SuomiAreenassa Porissa.

Yrittäjätarinoita ja faktoja suomalaisesta lihantuotannosta
Tapaat ProAgria Länsi-Suomen asiantuntijat ja MTK-Satakunnan maaseutunuoret yhteisosastolta SuomiAreenan kansalaistorilta Porista 26.-27.6. (kävelykatu, paikka 21).
Torstaina 26.6. paikalla ovat MTK-Satakunnan maaseutunuoret, jotka esittelevät kotimaisen maatalouden vastuullisuutta ja kertovat omia yrittäjätarinoitaan nykypäivän maaseudulta.
"Tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten laadukasta ja kestävää ruokaa Suomessa tuotetaan", kertoo MTK-Satakunnan asiantuntija Laura Gehlen.
Keskustelussa korostuvat suomalaisen lihantuotannon vahvuudet, kuten vähäinen antibioottien käyttö, eläinten korkea hyvinvointi ja salmonellavapaus. Nämä ovat asioita, jotka erottavat suomalaisen tuotannon monista muista maista. Nuoret avaavat myös käytännön esimerkkejä siitä, miten vastuullisuus näkyy tilojen arjessa.
Satakunnan alueella maataloudella on erityisen merkittävä rooli. Alue tuottaa suuren osan kotimaisista vihanneksista ja kasviksista, ja on tärkeä alue myös siipikarjan ja sianlihan tuotannossa. Näihin vahvuuksiin nojaten maaseutunuoret haluavat tuoda esiin satakuntalaisen maatalouden merkityksen osana koko ruokaketjua.
Ständillä grillataan torstaina kotimaista makkaraa, ja nuoret keskustelevat kävijöiden kanssa ajankohtaisista maatalouden aiheista. Lapsille on tarjolla omaa ohjelmaa onnenpyörän parissa.
Vastuullinen viljely tutuksi kuluttajillle
Suomalaiset viljelijät huolehtivat maaperän kestävästä käytöstä, luonnon monimuotoisuudesta ja tulevien sukupolvien ruoantuotannosta. ProAgrian asiantuntijat kertovat mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Voit tutustua pisteellämme perjantaina 27.6. maanparannuskasveihin, joita käytetään parantamaan maaperän rakennetta ja kasvukuntoa.
"Näillä kasveilla on vahva juuristo, joka kykenee kasvamaan vaativissakin olosuhteissa ja muokkaamaan maata viljelyn kannalta paremmaksi", kertoo ProAgrian asiantuntija Antti Raininko.
Vastuullisesti toimiva maatilayritys pitää hyvää huolta yrityksen taloudesta. "Vastuullisuus ja taloudellinen kannattavuus kulkevat käsi kädessä. Vastuulliset toimintatavat eivät ainoastaan paranna ympäristön ja yhteiskunnan hyvinvointia, vaan ne myös tukevat yritysten pitkän aikavälin menestystä. Tarjoamme osaamistamme auttaaksemme yrityksiä menestymään taloudellisesti paremmin, kertoo ProAgrian asiantuntija Jarkko Storberg.
Verkoston voimaa maaseudun kehittämiseksi
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset kutsuvat kaikki SuomiAreenaan tapaamaan asiantuntijoitamme ja kuulemaan ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista ja tulevaisuudesta sekä tärkeästä järjestötyöstä.
"Ilman voimakasta ja toimivaa jäsenistöä emme olisi olemassa ja yhdistettynä osaavaan henkilöstöön maaseudun kehittäminen onnistuu niin ruoan, maiseman, kuin yritysneuvonnan saralla", toteaa toiminnanjohtaja Sanna Pitkänen Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.
"Usein juuri jäsenistömme on sitä väkeä, joka saa tapahtumat järjestymään. Yhdistysten talkootyö on aivan rahan arvoista mm. hankkeissa sekä projekteissa", jatkaa ruoka-asiantuntija Anna Kari.
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ovat osaajia maiseman, ruoan, yritystoiminnan ja järjestötyön alueilla. Tule tapaamaan meitä ja kuulemaan lisää lähiruokaosaamisesta ja järjestöverkostojen voimasta.