Sähköinen taloushallinto helpottaa arkea

2 min lukuaika

Referenssit

Haaralan tilalla haluttiin lisää mahdollisuuksia talouden seurantaan. Sen mahdollisti siirytyminen sähköiseen taloushallintoon.

Kuva: Henriikka Seppälä/Webteca
Kuvaaja Henriikka Seppälä/Webteca
Itä-Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla sijaitseva Haaralan Tila Oy on luomua viljelevä maatilaosakeyhtiö, jota isäntä Ari Vappula pyörittää päätoimisesti yhdessä vaimonsa Sadun kanssa. Vuosi sitten keväällä toiminta laajeni verkkokauppaan ja pieneen myymälään tilan yhteydessä. Yrityksissä siirryttiin sähköiseen taloushallintoon selkeästä tavoitteesta.


- Halusimme enemmän mahdollisuuksia seurata taloutta. Yhtiön hallituksessa on ulkopuolisia jäseniä, joille raportointi on nyt paljon helpompaa. Siirtyminen sähköiseen taloushallintoon on ollut todella hyvä askel toiminnan laajetessa, sanoo Vappula.

Arkea on helpottanut paljon myös kuukausittaisen kuittienkeräysrumban poisjääminen. Korttiostosten kuitit saa heti talteen ottamalla niistä kuvan taloushallintaohjelman kännykkäsovelluksella. Aiemmin kuitteja joutui aina välillä etsimään kiireen keskellä.

Kivuton siirtymä

Uusi ohjelma otettiin tilalla sujuvasti käyttöön maaliskuussa. Siirtymävaihe oli kevyt, vain jonkin verran paperilaskujen skannaamista järjestelmään. Hyödyt sen sijaan huomattiin välittömästi. Maatilojen työvaatteita myyvästä verkkokaupasta tulee paljon kuitteja, ja niiden skannaaminen ja lähettäminen entiseen tapaan olisi aikamoinen työ.

- Ohjelmasta voi helposti katsoa laskun kuvan historiatiedoista. Koen tärkeäksi, että voin itse tarkistaa vanhoista laskuista esimerkiksi varaosien hankintahintoja sen sijaan, että sitä pitäisi kysyä kirjanpitäjältä, iloitsee Vappula.

Suurin osa kuiteista siirtyy ohjelmaan kassajärjestelmän kautta. Ohjelmasta pystytään lähettämään myyntilaskut sähköisesti ja tarvittaessa paperilla asiakkaille.

Ohjelman monipuoliset ominaisuudet kiinnostavat, mutta vaativat vielä opettelua. Vappula uskoo, että he saavat jatkossa vielä enemmän irti hyötyjä esimerkiksi tuoterekisterin rakentamisella. Yhteistyö ProAgrian kanssa jatkuu kirjanpidossa jo kuudetta vuotta. Yritys tarkastaa ja maksaa laskut itse, ja ProAgrian asiantuntija Leena Vanninen tiliöi laskut ja täsmäyttää kirjanpidon. Ohjelmassa pystytään eriyttämään verotuksessa eri tavalla kohdeltavat elinkeinotoiminnan (EVL) ja maatalouden (MVL) tulonlähteet.

- Leenalla on varmasti ollut tekemistä meidän kaitsemisessa. Meille tämä on ollut helppoa ja olemme tyytyväisiä jouhevaan palveluun, kiittää Vappula.

Haaralan Tila Oy:lla on käytössä Procountor taloushallinto -ohjelma.