Sadonkorjuun jälkeen välitilinpäätös

1 min lukuaika

Johtaminen· Maidontuotanto· Kasvintuotanto· Talous· Uutinen

Peltotöiden jälkeen seuraava urakka on tarkastella talouden tilannetta. Nyt on viimeistään aika saattaa kirjanpito ajan tasalle sekä arvioida loppuvuoden tulot ja menot eli tehdään välitilinpäätös.

Talous25 MS 2 A2 A6083

Miksi välitilinpäätös kannattaa? Monella voi olla ajatus siitä, että tänä vuonna ei verotettavaa tulosta synny, koska kustannukset ovat historiallisen korkeita. Välitilinpäätöksen avulla pystytään kuitenkin hahmottamaan tilan todellista rahavirtaa. Paljonko tuloja on loppuviimein tullut ja paljonko on vielä tulonpäällä. Miten rahaa on pystytty tähän mennessä käyttämään, ja miten voitaisiin varautua loppuvuoteen? Ovatko ennakkoverot olleet kohdillaan? Jos verovuodelle on tehty budjetti, välitilinpäätös on hyvä hetki verrata suunnitelmaa toteumaan. 

Vaikuta omaan verotukseen

Omaan verotukseen on helpompi vaikuttaa, kun taloutta tutkii ja toimenpiteitä miettii rauhassa ja riittävän ajoissa. Yllätyksiä voi toki tulla, mutta niihin on helpompi varautua, kun kokonaiskuva on hallussa. Tavoitteena on tasainen tulonmuodostus, ja sitä kautta tasainen verotus, ei niinkään suuret arvonlisäveropalautukset ja mahdollisimman pienet mätkyt. Välitilinpäätös on osa oman maatilan talouden johtamista. Sillä tehdään varsinainen tilinpäätös jo viittä vaille valmiiksi, samalla luoden suuntaviivoja tuleville vuosille.