Rekrytoinnin ulkoistus helpotti mansikkatilan kiireitä

2 min lukuaika

Referenssit

Ranta-Pohjolan mansikkatila Mikkelissä työllistää ja kehittää liiketoimintaansa. Kausityövoiman rekrytoinnin yritys ulkoisti ProAgrialle.

Ensimmäinen kesä ulkomaisten poimijoiden työnantajana on takana. Kiireisimmän sesongin jälkeen Esko Väisänen rauhoittuu vesillä.

Torjunta-aineetonta mansikkaa viljelevä tila aloitti pienimuotoisesti. Harkinnan jälkeen yrittäjät Esko ja Anna-Liisa Väisänen päättivät keskittyä mansikan viljelyyn. Alkuvaiheessa muutama luotettava tuttava ja perheenjäsen avusti ja teki töitä talkoohengessä.

Kun tuotteilla näytti olevan selkeästi enemmän kysyntää kuin yrittäjät aluksi olettivat, oli pohdittava vakavasti kasvua. Samalla tuli ajankohtaiseksi ulkomaisen työvoiman palkkaaminen, sillä sesonkia ei olisi pärjätty ilman ripeitä poimijoita.

Helpotusta kiireeseen

Ranta-Pohjolan mansikkatila ja ProAgria Etelä-Savo ovat tehneet yhteistyötä jo aiemmin. Jatkumona sille yrityksen kirjanpito siirrettiin ProAgrialle viime vuoden alusta. Yrittäjien olikin helppoa ja luontevaa lähteä mukaan ulkomaisen työvoiman rekrytointiin liittyvään ProAgrian pilottiin, jonka toteutti Taitava johtaja – Pätevä liideri -hanke.

Koko rekrytointiprosessin työpaikkailmoituksesta hakijan haastatteluihin teki ProAgria.

- Meidän oli helppo valita työntekijät haastateltujen ehdokkaiden joukosta, Esko Väisänen kertoo.

Väisäset päätyivät ulkoistamaan koko prosessin, koska itsellä oli kädet täynnä töitä.

- ProAgria hoiti työsopimukset sekä viisumi- ja työlupahakemukset. Työntekijöiden saapuessa tilalle saimme henkilöstöasiantuntija Henriikka Suviselta vielä apua suomalaisten henkilötunnusten ja verokorttien hankkimiseen. Palkanmaksukin hoitui ProAgrian kautta.

Pitkäaikainen hyöty

Yhteistyö ProAgrian kanssa antoi mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen ja myyntipisteiden lisäämiseen. Ranta-Pohjolan mansikkaa on ollut myynnissä kolmessa eri pisteessä ja tilalta suoraan. Ensi kesänä myyntipaikkoja on vielä useampia ja tarjolla myös Aten Marja Oy:n marjatiivistemehua.

- Olemme erittäin tyytyväisiä ulkomaisiin työntekijöihin, jotka tulivat ProAgrian kautta. He olivat todella ahkeria ja ystävällisiä, Esko Väisänen kehuu.

- Olemme sopineet, että työntekijät tulevat uudestaan ensi kesänä ja osa heistä on luvannut opetella suomea talven aikana. Vaikka alkuun ulkomaisten työntekijöiden tulo jännitti kovasti, kaikki sujui loistavasti. Uskomme, että hyvä rekrytointi tuo yrityksellemme pitkäaikaisen hyödyn.

Tehokkuutta liiketoimintaan

ProAgrian henkilöstö- eli HR-palvelut tehostavat yrittäjän ajankäyttöä ja keskittymistä omaan ydinliiketoimintaan. Kattaviin palveluihin kuuluvat henkilöarvioinnit, henkilöstöjohtamiseen, työsuhteisiin ja työhyvinvointiin liittyvät palvelut sekä henkilöstövalmennukset.

HR-asiantuntijat voivat vastata koko rekrytointiprosessista aina toimenkuvakartoituksesta työsopimuksen tekemiseen ja palkanmaksuun. Toiminnassa noudatetaan Suomen lain mukaisia työehtoja. Kansainvälisten työntekijöiden palkat maksetaan suomalaisille pankkitileille, ja työntekijät maksavat veronsa Suomeen.

teksti:

Henriikka Suvinen
henkilöstöasiantuntija
ProAgria Etelä-Savo

kuvat: Arja Leppänen