ProAgria Keski-Pohjanmaa ry:n ja Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten vuosikokouskooste 27.11.2023

3 min lukuaika

Uutinen

Keskipohjalaista kalatalousneuvontaa ja edunvalvontaa 30 vuotta hoitanut Eero Hakala saateltiin eläkkeelle ProAgria Keski-Pohjanmaan vuosikokouksen yhteydessä.

Avauspuheenvuoro Tapani Orjala
Avauspuheenvuoro hallituksen puheenjohtaja Tapani Orjala

Eero Hakala saateltiin eläkkeelle

Keski-Pohjanmaan Kalatalouskeskuksen puheenjohtaja Mauno Korhonen mainitsi tervetulopuheessaan Eero Hakalan innostaneen 30 vuoden aikana satoja maakunnan tulevia kalastajanalkuja kalankäsittelyyn. Toinen Eero Hakalan intohimo ja henkireikä on ollut kalavesien kunnostukset suunnittelusta talkootyönjohtoon. Maakunnan virtavesikunnostuksissa Hakala on ollut tuttu näky. Kiitospuheessaan Eero Hakala kertoi Keski-Pohjanmaalla ymmärretyn, että maaseutu on muutakin kuin maataloutta. Se on vesistöjä, metsiä, luonnonympäristöä ja ilma siinä ympärillä.

Juhlapuheessaan Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen kiitti Eero Hakalaa Keski-Pohjanmaan kalatalouskeskuksessa vuosikymmenten aikana tehdystä arvokkaasta panoksesta paikallisten kalakantojen hoidossa. Erityisesti Karttunen nosti esille Lestijoen alkuperäisen meritaimenen hyväksi tehdyn merkittävän työn. Keski-Pohjanmaan kalatalouskeskuksessa jokien kunnostaminen ja virtavesien kalakantojen ennallistaminen ja kohentaminen on ollut tuloksekasta.

ProAgria Keski-Pohjanmaan hallituksen puheenjohtaja Tapani Orjala nosti kokouspuheessaan esille epävarmuuden lisääntymisen maataloudessa. Ilmasto muuttuu, sodat ja muut kriisit ovat seuranneet toisiaan, joustoa on tarvittu sekä ProAgriassa että tiloilla. – Vakaampi olotila olisi tervetullut, sanoi Orjala. Orjala kertoi, että rakennemuutos vaikuttaa myös ProAgrian toimintaan, isot maatalousyritykset odottavat erilaista lähestymistapaa kuin pienemmät, ja myös neuvonnan on kehitettävä omaa toimintaansa. Tapani Orjala sanoi, että rakenteiden on palveltava asiakkaita ja asiakkaille tehtävää neuvonta- ja asiantuntijatyötä. – ProAgria on palvelukunnossa, totesi Orjala. Sidosryhmätyötä on tehty paljon vuoden aikana, uuden eduskunnan ja uuden maatalousministerin tavoitteet ja näkemykset ovat tulleet tutuksi myös keskipohjalaisille ProAgrian edustajille. Orjala totesi, että maatiloilla Keski-Pohjanmaalla menee hyvin, jos tilannetta verrataan koko maan tilanteeseen. – Kesän sato maakunnassa onnistui kohtuullisesti, talveen oli hyvä lähteä, kun evästä on, totesi Orjala. Tuotosseurannan kehittäminen on ollut vuoden aikana iso valtakunnallinen kehityskohde ja sitä jatketaan vuoden 2024 aikana.

Henkilövalinnat

ProAgrian hallitukseen kaudeksi 2024–2026 valittiin Merja Himanka Himangalta, varalle Virpi Paavola Kaustiselta. Uutena hallitukseen valittiin Piia-Maria Rautiainen Toholammilta ja varalle Jyrki Mastokangas Halsualta.

Maa- ja kotitalousnaisten johtokunnassa jatkaa Anu Karhukorpi Halsualta, varalla Karoliina Tunkkari Vetelistä. Uusina jäseninä johtokuntaan valittiin Sinikka Hedström Kokkolasta, varalle Seija Varila Perhosta sekä Miina Aronen Halsualta ja varalle Tarja Huopana Perhosta.

Huomioinnit

ProAgria Keskusten Liiton myöntämä kultainen ansiomerkki ja 30-vuotislaatta luovutettiin Keski-Pohjanmaan Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Eero Hakalalle Toholammilta. Eero Hakala sai myös Kalatalouden Keskusliiton 100-vuotismitalin.

Eero Hakalalle ansiomerkit ProAgriasta ja Kalatalouden Keskusliitosta

ProAgria Keski-Pohjanmaan huomionosoituksen yhtäjaksoisesta kuulumisesta tuotosseurantaan saivat seuraavat tilat:

100 vuotta tuotosseurannassa

Hekkala Jari ja Aikio Marjo-Riitta, Kalajoen Himanka

Leskelä Mikko ja Pentti Mty, Kokkolan Lohtaja

Karahkamaan Mty, Pajunpää Kaija ja Pekka, Pajunpää Joni sekä Pajunpää Tapio, Kokkolan Lohtaja

75 vuotta tuotosseurannassa

Vintturi Mika, Kaustinen

Hartikainen Virpi ja Vesa, Kaustinen

Maunula Pekka, Kokkolan Kälviä

50 vuotta tuotosseurannassa

Ojala Vesa Matti, Kalajoki

Määttälä Petri, Toholampi

Kivimaa Ilari, Lestijärvi

Toikkanen Marjo ja Sami sekä Toikkanen Suvi ja Pasi, Lestijärvi

Kinaret Tapio ja Timo, Kalajoen Himanka

25 vuotta tuotosseurannassa

Isokangas Atte ja Nurmi Jenni, Kaustinen

Änäkkälä Hannu ja Asko Mty, Lestijärvi

Vuorenmaa Liisa ja Mika, Reisjärvi

Perander Raimo, Kokkolan Lohtaja

Tuikka Simo ja Liisa, Toholampi

Parhaat karjat

Maidontuotannon osaaminen on keskipohjalaistiloilla huippuluokkaa ja tulokset ovat korkeita myös kansainvälisesti vertailtuna. Keski-Pohjanmaan parhaasta karjasta energiakorjatun maidontuotannon perusteella palkittiin Tiina ja Pauli Laakko Sievistä, toiseksi paras karja oli Aleksi, Hannele ja Janne sekä Teppo Isohannilla Kannuksessa. Kolmanneksi parhaasta karjasta palkittiin Markku ja Sanna Rajala Reisjärveltä.

Vuoden 2023 maa- ja kotitalousnaisena huomioitiin Aino Niskakoski Reisjärveltä. Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden Maisemateko 2023 palkinto myönnettiin Esa Ruuskan Kytöturpeen kosteikolle Halsualle.

Esa Ruuskalle MKN:n Vuoden Maisemateko 2023 palkinto